vestnik

Začenja se nacionalno preverjanje znanja in splošna matura

V.M./I.B., 7. 5. 2019
Igor Napast
Aktualno

Šestošolke in šestošolce čaka pisno preverjanje znanja iz matematike, slovenščine in angleščine, devetošolke in devetošolce pa iz slovenščine, matematike in tretjega predmeta (domovinska in državljanska kultura in etika, fizika, likovna umetnost ali prvi tuji jezik). Danes se pričenja tudi spomladanski rok splošne mature. 

Danes bodo vsi učenke in učenci 6. in 9. razredov reševali preizkuse znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine. V četrtek, 9. maja, bodo vsi šestošolci in devetošolci reševali preizkuse iz matematike. V ponedeljek, 13. maja, pa šestošolke in šestošolce čaka pisni preizkus znanja iz angleščine, devetošolke in devetošolci pa bodo pisali preizkus znanja iz tretjega predmeta (domovinska in državljanska kultura in etika, fizika, likovna umetnost ali prvi tuji jezik). Preverjanje je pisno in traja pri posameznem predmetu 60 minut.




NPZ je poseben postopek preverjanja znanja, kjer vsi učenci 6. in 9. razreda v državi na isti dan rešujejo enake preizkuse pod enakimi pogoji, preverjajo pa se standardi znanja, določeni z učnim načrtom. Temeljni cilj NPZ je pridobiti dodatne informacije o znanju učencev. Z nacionalnim preverjanjem znanja želimo prispevati k boljši kakovosti učenja, poučevanja, znanja in učinkovito sprotno preverjati kakovost učnih načrtov.

Učenci preizkuse rešujejo v papirnati obliki, naloge so zaščitene s šiframi, vrednotenje pa opravljajo učitelji elektronsko s pomočjo računalniškega programa. Tudi vpogledi v ovrednotene naloge in poizvedbe potekajo elektronsko. O tem bodo učenci in starši sproti obveščeni.

Splošna matura od danes, poklicna od 29. maja

Na 84 srednjih šolah pa se danes z esejem iz maternega jezika pričenja spomladanski rok splošne mature. Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo maturo prvič opravljalo 6.346 kandidatov. Tematski sklop letošnjega eseja je Stiske družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah, dijaki in dijakinje pa so kot obvezno literaturo morali predelati romana Francoski testament (Andrei Makine) in Angel pozabe (Maja Hoderlap). Drugi del pisnega izpita iz maternega jezika bo 29. maja, ko se tudi prične spomladanski rok poklicne mature.


f5681b8a1c128820a8ef1711e7770c53
Andrej Petelins_ek

Ostali roki za pisanje splošne mature so 1., 6., 11., 12. in 13. junij, ko se bodo preizkusili v znanju iz tujih jezikov, iz matematike 8. junija, med 30. majem in 14. junijem pa bodo potekali še pisni izpiti iz izbirnih predmetov na splošni maturi. Izpit iz posameznega predmeta splošne mature bo opravljalo tudi 1.835 kandidatov, ki so lani opravljali poklicno maturo. Z rezultati preverjanj na splošni in poklicni maturi bodo kandidati seznanjeni 11. julija.

npz Osnovne šole