Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Začenja se postno obdobje, za pepelnico je značilno pepeljenje


Vestnik.si, STA
22. 2. 2023, 06.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Z današnjo pepelnično sredo se po cerkvenem koledarju končuje pustno obdobje, začenja pa se čas 40-dnevnega posta. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 9. aprila. Slovenska Karitas bo začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

murska-sobota, cerkev-sv.nikolaja, koronavirus, sveta-maša
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference. Strogi post - ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega - je na pepelnico in veliki petek, vzdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času.



V postnem času naj bi se verniki tudi z delnim odrekanjem hrani, predvsem mesu, notranje prenovili. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob tem opozarjajo, da je treba pri postu upoštevati, v kakšni kondiciji je naš organizem. Bolnikom odsvetujejo post, ker bi jim stradanje lahko povzročilo dodatne težave pri okrevanju. Sicer pa so značilna postna jed preste. V visokem srednjem veku so jih oblikovali kot štručke s kratko zavihanima konicama, v novem veku pa se je pojavila paličasta oblika, zvita v obliki črke B ali številke osem. Do 19. stoletja so bile v navadi le med družbeno elito, odtlej pa so jih nudili zlasti v gostilnah.

Tudi letos v postnem času Slovenska karitas z javno agencijo za varnost prometa, Nacionalnim inštitutom javnega zdravja in portalom Med.Over.Net pripravljajo akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat bo potekala pod geslom Beseda zdravi.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.