vestnik

Začenja se raziskava o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji

Vestnik/STA, 20. 4. 2020
Niko Časar
Koronavirus.
Aktualno

Ekipe, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi, naj bi šle na teren že danes. Vabilo za sodelovanje v raziskavi so poslali 3000 prebivalcem. Testiranja naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

Po petkovem dokončnem dovoljenju Komisije RS za medicinsko etiko je romala pošta s povabilom za sodelovanje v raziskavi. Vzorec je pripravil Statistični urad RS v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede tako, da so iz centralnega registra prebivalcev naključno izbrali 3000 prebivalcev. Vključili so prebivalce vseh starosti s 300 območij v Sloveniji, v vsakem območju so izbrali 10 oseb. 

koronavirus, zdravstvo, zdravsteni-dom-m
Nataša Juhnov
Koronavirus
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, ki je tudi član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, poziva tiste, ki so prejeli povabilo, naj se na navedeno telefonsko številko oziroma elektronski naslov res odzovejo, saj bodo rezultati osnova za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije.

koronavirus, simbol, bris, test
Niko Časar
koronavirus, simbol, bris, test
Ekipo na terenu bo sestavljala dvojica, in sicer zdravstveno izšolana oseba, ki je usposobljena tudi za jemanje brisa, in član mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov. Petrovec poudarja, da odvzem potrebnih vzorcev za raziskavo ni boleč. Sodelujočim bodo odvzeli bris in vzorec krvi. Poleg možnosti okužbe na novi koronavirus bodo med prebivalstvom namreč iskali tudi delež tistih, ki so okužbo že preboleli, saj bodo v krvi dokazovali protitelesa. Prav tako pa bodo preiskovanci v Sloveniji tudi povabljeni, naj v raziskavi ostanejo, da jim bodo po šestih mesecih vzorec krvi pogledali še enkrat. Kakšni bodo stroški raziskave, še ni znano, bodo pa samo reagenti stali okoli 150.000 evrov, k čemur je treba prišteti stroške za terensko delo.

koronavirus raziskava