vestnik

Začetek del v Lukavcih po praznikih

I.B., 30. 4. 2022
Vanesa Jaušovec
Lukavci
Aktualno

Vrednost projekta je slabih pet milijonov evrov. Promet bo urejen izmenično enosmerno

Po prvomajskih praznikih se bo začela obnova ceste med Križevci pri Ljutomeru in Žihlavo z gradnjo pločnika in avtobusnega postajališča. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, ki je nosilka projekta, je konec decembra lani izvedla javno naročilo za izbiro izvajalca del.

lukavci, občina-križevci, kapela, cesta, obnova
Vanesa Jaušovec
Lukavci

Pogodbo so v začetku marca podpisali z gradbenim podjetjem Pomgrad ter partnerjem Komunalo Slovenske gorice. Pogodbena vrednost projekta je slabih pet milijonov evrov, direkcija bo prispevala 3,7, Občina Križevci pa nekaj čez milijon evrov. »Izvedeno je bilo zakoličenje trase. V Lukavcih je postavljen gradbiščni zabojnik za potrebe izvajalca del. Postavitve zapor in izvedba gradbenih del pa se bodo začele po prvomajskih praznikih,« so v začetku tedna povedali v občini. Dodali so, da bo na trasi urejena delna zapora ceste v obdobju od 22. aprila 2022 do 24. decembra 2023. Vzpostavljen bo izmenični enosmerni promet, ki bo urejen s semaforji. 

lukavci, občina-križevci, kapela, cesta, obnova
Vanesa Jaušovec
Lukavci


Dela bodo potekala na treh odsekih. Prvi je 1,5 kilometra dolg odsek skozi naselje Lukavci, kjer bodo obnovili vozišče, uredili se bodo prepusti, javna razsvetljava, vodovod in pločnik. Zgrajeno bo tudi krožno križišče. Ta sklop del je vreden slaba dva milijona evrov, od tega bo okoli 42 tisoč evrov namenjenih prestavitvi vaške kapele na lokacijo, ki je nekoliko zahodneje od zdajšnje. Kapelico, zgrajeno v začetku prejšnjega stoletja, bodo prestavili z avtodvigalom in jo namestili na nove temelje, pri prenosu pa bodo ohranili obstoječo konstrukcijo, poslikave in zavarovali kipce na oltarju.

lukavci, občina-križevci, kapela, cesta, obnova
Vanesa Jaušovec
Lukavci

Drugi sklop se nanaša na obnovo odseka, dolgega skoraj kilometer, med naseljema Lukavci in Ključarovci. Na tem odseku bo postavljeno avtobusno postajališče, uredili se bodo pločnik, skupna površina za kolesarje in pešce ter vsi potrebni vodi. Vrednost teh del je milijon evrov. Nekaj čez 400 tisoč evrov pa bo šlo za ureditev vozišča, pločnika, prepusta, razsvetljave in odvajanje vode v Ključarovcih.

lukavci cesta križevci Ključarovci obnova-ceste kapelica-lukavci