vestnik

Po optimističnem scenariju bi lahko cesto Murska Sobota – Gederovci pričeli urejati leta 2021

Ines Baler, 19. 2. 2020
Nataša Juhnov
Shod v Gederovcih.
Aktualno

Na Tišini je vodja sektorja za investicije na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo Tomaž Willenpart občinski svet seznanil s potekom projekta obnove in ureditve državnih cest Petanjci – Gederovci in Murska Sobota – Gederovci.

Projekt ureditve ceste Murska Sobota – Gederovci zajema rekonstrukcijo ceste med Mursko Soboto in Gederovci ter ureditev večnamenske poti ob cesti. Willenpart pravi, da gre za enega največjih projektov v sklopu direkcije, vrednost projekta pa znaša okrog devet milijonov evrov. Od tega bo občina Tišina prispevala 900 tisoč, Mestna občina Murska Sobota pa 50 tisoč evrov. Kot je pojasnil, je parcelacija pravnomočno zaključena, sledili pa bodo odkupi oziroma proces pridobitve zemljišč. »V letošnjem letu želimo zaključiti cenitve in pridobiti zemljišča.

gederovci, civilna-iniciativa, shod, promet, policija
Nataša Juhnov
Tako so decembra lani podporniki Civialne iniciative za obnovo in ureditev državnih cest Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci pripravili enourni shod zaradi preložitve del.

Nekaj sredstev v proračunu je namenjenih tudi za ta projekt,« je dejal in dodal, da ima letošnji državni proračun skoraj 70 milijonov evrov manj za investicije, kot jih je imel v lanskem letu. Omenjeni projekt je med 814 investicijskimi projekti v Sloveniji trenutno na osmem mestu. Na direkciji so v fazi priprave predloga projektov, ki bi jih država morala izvesti v letih 2021-2022, in Willenpart obljublja, da bodo predlagali tudi ureditev omenjene ceste, le da bo dinamika nekoliko drugačna in prilagojena sredstvom, ki so na voljo.

izredna seja, tišina
Ines Baler
Tomaž Willenpart (v sredini) je napovedal, da bodo kmalu pričeli s cenitvami in odkupi zemljišč ob cesti Murska Sobota - Gederovci.

Vodja upa, da bo imelo pristojno ministrstvo dovolj razumevanja, da bodo lahko razpisali celotni odsek naenkrat. »Gradnja bo verjetno potekala dve leti, ker tempo ne bo šel drugače, finančna realizacija pa tri leta.« Kot že omenjeno, bodo kmalu sledile cenitve in prodaje zemljišč. Sogovornik pojasnjuje, da če bodo lastniki zemljišč podpisali, bo sledila notarska overitev in plačilo, iz izkušenj pa pravijo, da bo ta postopek trajal približno pol leta, če lastniki ne bodo nasprotovali. »Mi bi želeli konec letošnjega leta razpisati celotno gradnjo, če pa se bo pri zemlji zalomilo, pa bomo kakšno etapo izpustili,« tako Willenpart. Razpis navadno traja pol leta, v naslednjem letu pa želi direkcija že imeti pogodbo za izvedbo.

Dokumentacija je v fazi recenzije 


Spregovorili so tudi o odseku ceste Petanjci – Gederovci. Willenpart je svetnikom, županu in predsedniku Civilne iniciative Francu Gibičarju povedal, da je celotna projektna dokumentacija izdelana in je trenutno v fazi recenzije, ki naj bi se končala v naslednjem mesecu. Po tem, odvisno tudi od sredstev, bodo pristopili k parcelaciji in pridobitvi zemljišč. Postopek parcelacije pa naj bi trajal tam do enega leta. Prednost pa bo direkcija dala ureditvi ceste Murska Sobota – Gederovci, saj pravijo, da obeh cest hkrati ne morejo zapreti.

118 tisoč za kolesarsko stezo

tišina, občina, šola
Nataša Juhnov
Na Tišini je bila druga izredna seja.

Na 2. izredni seji pa je občinski svet z devetimi glasovi za in petimi proti še podrl sklep, da občina odstopi od izvedbe projekta Daljinska kolesarska povezava med Občino Tišina, Mestno občino Murska Sobota in sosednjimi občinami ter bo kolesarsko stezo Vanča vas – Tišina izvedla z lastnimi sredstvi. Vrednost projekta je 118 tisoč evrov, projekt pa bo vključen v predlog rebalansa proračuna za leto 2020. Večina svetnikov je ta sklep podprla, ker so želeli na prvo mesto postaviti varnost občanov, predvsem otrok, ki na tej relaciji hodijo v in iz šole. Tisti, ki so glasovali proti, pa so želeli, da občina počaka na odločbo o dodelitvi sredstev za kolesarsko povezavo. V primeru odobritve bi prejeli 93 tisoč evrov sofinancerskih sredstev. Prvotni predlog rebalansa, ki so ga svetniki konec januarja ovrgli, je bil tudi narejen tako, da bi bila ureditev kolesarske steze vključena v leto 2021. Odločbo naj bi dobili do konca septembra, vendar večina svetnikov meni, da se stvari že predolgo prelagajo, in da pravega zaupanja v državo nimajo več. Dodajajo, da denar ne odtehta poškodb. Župan Franc Horvat je ob koncu svetnikom dejal, da so se tako odpovedali 93 tisoč evrov, svetniki pa mu odgovarjajo, da se odpovedujejo le 60 tisoč, saj bi pri sklepu, v katerem bi počakali na odločbo, sami morali financirati slabih 50 tisoč evrov. 

občina-tišina cesta