vestnik

(Začetek velikonočnega tridnevja) Prenosi obredov tudi iz soboške stolnice

Ines Baler, 9. 4. 2020
Profimedia
Danes se začenja velikonočno tridnevje.
Aktualno

Epidemija koronavirusa je zarezala v velikonočne praznike, ki bodo letos potekali drugače, kot smo navajeni. Preverili smo, kje bodo verniki lahko spremljali obrede velikonočnega tridnevja. V murskosoboški škofiji pa so zaradi epidemije za nedoločen čas morali odložili tudi 18 slovesnosti svete birme.

Že nekaj tednov so cerkve zaprte, škofje in duhovniki pa bodo velikonočne obrede, kot smo že poročali, obhajali v praznih cerkvah. Verniki jih bodo lahko spremljali prek različnih medijev.
Danes, na veliki četrtek, ko je začetek velikonočnega tridnevja, in ko se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje, ne bo krizmenih maš. Odložene so do časa, ko bo epidemija koronavirusa minila. »Vsaka škofija bo določila datum in takrat bodo duhovniki tudi prejeli sveta olja,« pravijo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in dodajajo, da se na veliki četrtek vsem župnikom dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo, seveda v zaprti cerkvi in brez udeležbe vernikov. 

zadnja večerja
Arhiv
Na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje.

Obrede velikega petka bodo škofje in duhovniki opravili v preprosti in najbolj osnovni obliki v zaprtih cerkvah. 

Veljaven blagoslov prek medijev


Blagoslov in delitev ognja, ki sta značilna za veliko soboto, letos odpadeta. Prav tako ne bo klasičnega blagoslova velikonočnih jedil, ampak so škofje ordinariji določili, da je zaradi epidemije koronavirusa veljaven blagoslov jedil po televiziji oziroma radiu. Sporočili so, da bo prenos blagoslova na nacionalni televiziji v soboto, 11. aprila, iz mariborske stolnice, predvidoma ob 15. in 17. uri. »Verniki pa lahko tudi doma sami spoštljivo blagoslovijo jedila,« še dodajajo. SŠK je duhovnike tudi pozvala, naj tam, kjer je to mogoče, uredijo spletne prenose obredov iz lokalnih cerkva.

8e57b8ee8dd3abd36ee41dd38b0785c3
Nataša Juhnov
Letos bo veljaven blagoslov jedil prek televizije in radia, lahko pa velikonočne dobrote blagoslovite tudi sami doma.

Iz soboške škofije so nam sporočili, da bo prenos bogoslužja iz stolnice svetega Nikolaja na veliki četrtek, petek, soboto in na veliko noč na TV AS, TV Exodus in na Radiu Ognjišče. Prva dva dni bo to ob 18. uri, velikonočna vigilija v soboto bo ob 20. uri, v nedeljo pa bo maša ob 10. uri. 

»Po informacijah, ki jih imamo na škofiji, bo prenos bogoslužij v madžarskem jeziku tudi iz župnijske cerkve svetega Jakoba v Dobrovniku. Prenos omogoča studio RTV SLO Lendava,« dodajajo v soboški škofiji. 

Župnija Murska Sobota
Katoliška cerkev/katoliska-cerkev.si
Obrede velikega tedna bodo prenašali tudi iz soboške stolnice.

Škof Novak bo vodil bogoslužje v Mariboru
Evangeličanski škof Leon Novak bo na veliki petek vodil bogoslužje v evangeličanski cerkvi v Mariboru, prenos si boste lahko ogledali na TV Slovenija. Tudi sicer se v murskosoboški evangeličanski cerkvi trudijo, da v tem času, ko verniki ne morejo obiskovati božjih služb, te občasno prenašajo na njihovi spletni strani ali profilu na facebooku. Za velikonočne praznike bo, kot je napovedal Novak, posnetek bogoslužja iz Murske Sobote po vsej verjetnosti predvajan na kateri od pomurskih regionalnih televizij.


Odpadle so tudi vstajenjske procesije na veliko noč. Duhovniki bodo ob 8. uri zvonili v znak vabila k velikonočnemu zajtrku in v znamenje praznika velike noči. Svete maše bodo ob 10. uri brez navzočnosti vernikov, vseeno pa jih vabijo, naj se jim pridružijo v duhu. 

Preložene slovesnosti birme in prvega obhajila
V murskosoboški škofiji so zaradi epidemije koronavirusa za nedoločen čas odložili 18 slovesnosti svete birme. Vzrok za to je tudi pomanjkljiva priprava birmancev, botrov in staršev za prejem omenjenega zakramenta. »Sedaj ni rednega verouka, ni duhovnih vaj za birmance in zato je priprava zelo upočasnjena oziroma je ponekod skoraj ni,« pojasnjujejo v ordinariatu. Ob tem še opozarjajo na pomen komunikacije staršev in birmancev, predvsem prek spleta, z domačim župnikom, ki vodi to pripravo, in dodajajo, da enako velja tudi za prvoobhajance. 

velikonočno-tridnevje prazniki pomurje