vestnik

(ZAGON TURIZMA) Prvi gostje že dopustujejo v naši regiji, porast obiska tudi na izletniških točkah

Ines Baler, 30. 4. 2021
Jure Zauneker
Gostje na turistični kmetiji Čebelji gradič v Serdici ostanejo v povprečju tri do štiri dni, večinoma pa gre za družine z otroki, ki lahko pri njih dobijo tudi številna doživetja. Eno teh je jahanje ponija Poldija.
Aktualno

Zaradi pogojev, ki jih morajo ponudniki izpolnjevati, se vsi turistični obrati v Pomurju niso odprli. Kako bomo dopustovali poleti?

»Odpiranje turističnih točk in nastanitvenih obratov moramo razumeti kot signal, kaj nas čaka v naslednjih 14 dneh ali v enem mesecu. To je popolno odprtje,« napoveduje predsednik Pomurske turistične zveze (PZT) Uroš Kamenšek. Pričakuje, da se bo situacija počasi izkristalizirala in bomo lahko dopustovali na podoben način kot lani.

V celotni Sloveniji je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob, in to ne glede na velikost nastanitvenega obrata.

V rumenih regijah je možna strežba tudi v notranjosti hotelskih restavracij, v ostalih regijah lahko koristite sobno strežbo in strežbo na terasah. Dodaten pogoj pa je, da gost ob prihodu na oddih predloži negativni hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o prebolelosti ali dokazilo o cepljenju.

Vprašanj več kot odgovorov

»Pri meni to vzbuja vprašanje legitimnosti. Receptor konec koncev ni pristojen, da ugotavlja, ali so potrdila pristna ali ponarejena. Te stvari so še dokaj nedorečene in tudi skozi pogovor s ponudniki na zvezi ugotavljamo, da je več vprašanj kot odgovorov,« meni Kamenšek.

uroš kamenšek foto (1)
Osebni arhiv
»Receptor konec koncev ni pristojen, da ugotavlja, ali so potrdila pristna ali ponarejena,« meni Kamenšek.

Prav predložitev potrdil je v javnosti naletela na veliko neodobravanja. »Lahko povem, da sam covida-19 še nisem prebolel. Ves čas sem delal, se udeleževal sestankov, obenem pa se držal ukrepov in priporočenih navodil, zato sem se ob tej objavi počutil depriviligirano,« je Kamenšek dobro opisal počutje tistih, ki še niso preboleli koronavirusne bolezni. Po drugi strani doda, da lahko ta pogoj in tedensko odločanje o usodi odprtja razume v luči tega, da lahko ena sama napačna odločitev pomeni nekaj korakov nazaj. To se je že zgodilo v nekaterih tujih državah, kjer so zaradi poslabšanja situacije bili primorani ukrepe spet zaostrovati.

Mnogi še v nizkem štartu
V najtežjem položaju so se znašli večji ponudniki, saj lahko odprejo le do 30 sob. Predsednik PTZ obenem opaža, da trenutno povpraševanje močno presega razpoložljive kapacitete. Le redki hoteli v Pomurju so namreč v tem tednu sprejeli goste, tudi manjši obrati še čakajo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi.

Polno zasedena čez prvomajske praznike bo na primer turistična kmetija Čebelji gradič v Serdici. Andrej Kisilak pravi, da so rezervacije sprejemali že prej, ko še ni bilo znano, kdaj se bodo turistične storitve zagnale. Prišli so oziroma bodo predvsem ti gostje, v primeru, da je kdo odpovedal, pa so za tisti termin hitro našli druge interesente. »Pogoji predstavljajo nekaj omejitev, toda mi smo se kljub temu odločiti za odprtje, da ohranimo stike z gosti in da ti vidijo, da smo še tukaj. Menim, da bodo potem ljudje tudi za poletje bolj računali, da lahko pridejo k nam, saj nekateri ponudniki niti za poletje še ne sprejemajo rezervacij,« pojasni in doda, da morajo predpisane ukrepe pač upoštevati, drugega jim ne preostane.

serdica, čebelji-gradič, andrej-kisilak
Jure Zauneker
Andrej Kisilak: »Pogoji predstavljajo nekaj omejitev, toda mi smo se kljub temu odločiti za odprtje, da ohranimo stike z gosti.«

V Serdici goste sprejemajo v šestih apartmajih, družina ureja še štiri. »Na drugi lokaciji imamo objekt, v katerem je bila prej trgovina. Odločili smo se, da uredimo dodatne apartmaje in načrtujemo, da bodo do poletja končani.«
Gostje na turistični kmetiji ostanejo v povprečju tri do štiri dni, večinoma pa gre za družine, ki lahko pri njih dobijo tudi številna doživetja. Z lansko sezono so bili tudi na račun turističnih bonov zadovoljni in upajo, da bo tudi letos slika podobna. »Upam, da bo še boljša, predvsem pa se nadejam, da ostanemo odprti vsaj do oktobra, tako kot je bilo v lanskem letu. Mogoče pa bo tokrat drugače glede na precepljenost in prebolelost,« razmišlja Kisilak. Turistična kmetija Čebelji gradič je za izpad dohodkov prejela nekaj državne pomoči, toda škoda je bila neprimerljivo večja. »Smo pa lahko vsaj nekaj pokrili s temi sredstvi, sicer bi bila situacija hujša.« Na tedensko odločanje nimajo vpliva in v Serdici se zavedajo, da so se vsi ponudniki znašli v enakem položaju.

serdica, čebelji-gradič, andrej-kisilak
Jure Zauneker
V Serdici na Čebeljem gradiču goste sprejemajo v šestih apartmajih, družina ureja še štiri.

Tako strogi ukrepi niso potrebni

Nekoliko drugačno situacijo opaža Davorin Zamuda, ki v Radencih oddaja Apartma na hüti. Termine so sprostili v nedeljo, v prvih dneh pa povratnih informacij gostov še niso dobili. »Zaenkrat ni povpraševanja, tiste rezervacije, ki so bile prej, so zdaj nične. Mogoče smo v primerjavi z drugimi malo prepozno omogočili rezervacije, vendar nismo bili prepričani, kako bo z ukrepi, in niti nismo upali kakorkoli oglaševati, saj nismo vedeli, kaj nas čaka,« razloži Zamuda. Obenem doda, da bodo v primeru poslabšanja zaprli in čakali na boljše čase. Apartma v Radencih so pričeli oddajati lani junija, s sezono so bili zadovoljni, zato upajo, da bo tudi letošnje poletje dobro. 

Apartma na hüti, Radenci
FB Apartma na hüti
Apartma na hüti v Radencih.

»Pogoji se mi zdijo absolutno pretirani, sploh glede dokazil. Narava in tip našega apartmaja je tak, da je večinoma namenjen družinam. Ob najavi se držimo strogih higienskih ukrepov, sobe in sanitarije so razkužene, stikov z osebjem gostje nimajo, omogočamo brezstičen prevzem apartmaja, zato mislim, da tako strogi ukrepi niso potrebni.

Menim, da bi lahko za nas, ki imamo majhne nastanitvene objekte, veljali nekoliko drugačni ukrepi kot za večje hotelske komplekse,« še pristavi Zamuda.

Maja začnejo s porokami

Da so ta teden šolske počitnice in da med statističnimi regijami ni več omejitve gibanja, so zaznali tudi v Javnem zavodu za turizem, kulturo in šport Beltinci. Predsednica Gabrijela Küzma pravi, da je bilo opaziti kar nekaj več gostov na Otoku ljubezni v Ižakovcih. »Nekaj obiska je bilo tudi v beltinskem gradu. Prevladujejo izletniki, ki vozilo nekje parkirajo in se naprej odpravijo s kolesi. Vreme je te dni malo ponagajalo, ampak porast je bil.« Minuli vikend so na Otoku ljubezni tudi začeli zaračunavati parkirišče za avtodome.

otok ljubezni, ižakovci
Ines Baler
V letu 2020 so za Otok ljubezni prodali okoli 16.500 vstopnic.

Küzmova doda, da v pisarnah pogosteje sprejemajo klice turistov, ki sprašujejo o možnostih prenočevanja v okolici, povečan pa je tudi interes za poroke na Otoku ljubezni, ne toliko s strani občanov, ampak ljudi iz drugih krajev. Prvi obredi bodo že maja, nadaljevali pa se bodo tudi v poletnih mesecih. Predsednica pričakuje, da bo letošnja sezona podobna kot lani in bodo prevladovali slovenski turisti.

V letu 2020 so za Otok ljubezni prodali okoli 16.500 vstopnic, za ogled gradu pa kakšnih 700 vstopnic. Pet mesecev so bili zaprti, v letu 2019, ko so normalno obratovali, pa so za primerjavo prodali okoli 23 tisoč vstopnic. Razlika pa je bila v tem, da so pred dvema letoma prevladovale skupine, lani pa individualni gostje.


Kamenšek: Letos podobno kot lani
Odprtje je dobrodošlo tudi za izletniške točke, prikimava Uroš Kamenšek. Večina teh v tem tednu že sprejema goste. »Največji problem pa predstavlja to, da se informacije dobijo čez noč. Če pogledamo samo gostinski sektor – treba je vse počistiti, nabaviti material, urediti z zavodom za zaposlovanje, da se lahko delavci vrnejo s čakanja na delo, poslati zaposlene na testiranje in tako dalje.« Popolno odprtje in zagon turizma v celotni Sloveniji predsednik PTZ pričakuje najpozneje junija in meni, da poleti trenutnih pogojev, torej predložitve dokazil, omejitve števila sob in strežbe, ne bo treba izpolnjevati.

koronavirus, epidemija
Vestnik
Ker informacije prihajajo dokaj pozno, ponudniki težko vse pravočasno uredijo. Zaposleni morajo prav tako opraviti testiranje na koronavirus. Fotografija je simbolična.

Letošnja turistična sezona bo tudi po njegovem mnenju zelo podobna lanski. Okoli polovica turističnih bonov je še ostala neizkoriščenih, situacija pa se po besedah Kamenška dejansko nadaljuje tam, kjer je ostala oktobra. Sezona bo temeljila na domačih gostih, v PTZ pa upajo, da se bodo približali številu nočitev in obiskovalcev, kot so jih beležili leta 2020.

Spomnimo, da je lani v Pomurje prišlo okoli 218 tisoč turistov, ustvarjenih pa je bilo slabih 740 tisoč nočitev.

pomurje, prvomajski-prazniki, turizem, reportaža, oddih, dopust
Nataša Juhnov
Odprtje je dobrodošlo tudi za izletniške točke.

»Dejstvo pa je, da smo lani januarja in februarja beležili nočitve, zdaj pa smo skoraj na ničli. Razen poslovnih in zdraviliških gostov ni nič. Izpad je v poletnih mesecih težko nadoknaditi, zato pričakujem, da bo letos kakšen odstotek nižji kot lani, ker fizično to ne bo mogoče izvesti. Razen če hoteli ostanejo odprti tudi v jesenskih mesecih, potem lahko presežemo lansko leto,« še pravi predsednik PTZ.

čebelji-gradič apartma-na-huti uroš-kamenšek pomurska-turistična-zveza javni-zavod-za-turizem-kulturo-in-šport-beltinci