vestnik

Zajca vnovič potrdili za direktorja

Timotej Milanov, 7. 2. 2019
Nataša Juhnov
Ivan Zajca podpirajo v večini občin ustanoviteljic, medtem ko mu nasprotujejo v Mestni občini Murska Sobota. 
Aktualno

Predstavnik soboške občine meni, da vztrajanje Zajca pri vodenju lekarn vodi v razpad javnega zavoda

Člani sveta zavoda Pomurskih lekarn so potrdili Ivana Zajca za direktorja, potem ko se je spet edini prijavil na razpis. S tem se začenja nov krog pri imenovanju Zajca, ki uživa podporo vseh občin ustanoviteljic razen Mestne občine Murska Sobota (MOMS), a po veljavnem odloku o ustanovitvi zavoda za imenovanje potrebuje soglasje MOMS, kjer pa si prizadevajo za njegovo zamenjavo, pri tem kot največji očitek navajajo neizvajanje javnih naročil pri nabavi zdravil. Zajc se je namreč prijavil že na zadnja dva razpisa za direktorja v preteklih dveh letih, prvič ni dobil podpore v soboškem mestnem svetu, drugič pa njegove kandidature ni podprla že občinska kadrovska komisija. Obakrat ga je nato svet zavoda imenoval za vršilca dolžnosti direktorja. Predstavnik soboške občine v svetu zavoda in direktor soboške mestne uprave Srečko Đurov je pred začetkom seje predlagal, da razširijo dnevni red: »Vsi vemo, kakšen bo danes rezultat glasovanja in kakšen bo rezultat glasovanja v mestnem svetu, zato predlagam, da danes opravimo tudi imenovanje vršilca dolžnosti lekarn.« Zajc je na to odvrnil, da ni mogoče prejudicirati izida glasovanja v mestnem svetu, precej bolj kritičen pa je bil predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Damir Domjan: »To pomeni, da mestni svetniki ne glasujejo po svoji vesti, temveč po diktatu, ker je v nasprotju z ustavo.«



Đurov je na ta očitek odvrnil, da svetniki glasujejo po svoji vesti, da pa je možno glede na glasovanja ob preteklih dveh razpisih sklepati, da bo rezultat tudi tokrat isti, da torej Zajc ne bo dobil podpore soboške lokalne politike. Člani sveta zavoda so predlog Đurova zavrnili. Zajca so na koncu podprli vsi prisotni člani sveta zavoda (17) razen predstavnika soboške občine, ki je glasoval proti. »Bojim se, da ne glasujemo o direktorju, temveč o usodi Pomurskih lekarn,« je pred glasovanjem povedal Đurov in pri tem izpostavil dejstvo, da je soboška občina že začela postopek za ustanovitev nove lekarniške mreže. Po njegovem mnenju bi lahko vztrajanje Zajca pri vodenju zavoda vodilo v razpad Pomurskih lekarn, kot jih poznamo danes. »Očitno res veliko skrivate in se bojite, da nočete odstopiti,« mu je očital Đurov, ki je izrazil še zaskrbljenost, da se razen Zajca nobeden od farmacevtov v regiji in širše ne prijavi na razpis za direktorja. »Jaz stojim za svojim poštenjem, vi pa ste tukaj že večkrat vrgli kosti za glodanje, ki nimajo nobene osnove,« mu ni ostal dolžan Zajc, ki pravi, da sam ne more prevzeti krivde, da se nihče razen njega ne prijavi na razpis za direktorja.
Člani sveta zavoda so med drugim še potrdili finančni načrt za letošnje leto, v katerem v vodstvu Pomurskih lekarn, ki so imele ob koncu lanskega leta 97 zaposlenih, pričakujejo okoli 29 milijonov evrov prihodkov in okoli 265 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Nataša Juhnov
V Pomurskih lekarnah je bilo ob koncu leta 97 zaposlenih. 
Ivan Zajc