vestnik

Zakaj izvid samotestiranja za službo ne velja v zasebnem življenju? Tako odgovarja zdravstveni minister

Vestnik.si, 14. 9. 2021
STA
Janez Poklukar
Aktualno

V primeru slabšanja situacije, se obeta testiranje dvakrat tedensko.

Janez Poklukar, minister za zdravje, je sinoči gostoval v oddaji Odmevi in spregovoril o aktualni situaciji, povezani s covidom-19, ter o veljavnih in napovedanih ukrepih. Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj izvid samotestiranja zaposlenih v podjetjih ne velja v zasebnem življenju, saj so si hitri testi in testi za samotestiranje zelo podobni. Uvodoma je izpostavil, da gre za dva različna načina oziroma namena testiranja. "S hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje presejamo populacijo, tako da čim prej spoznamo okužene osebe in jih izločimo iz verige prenosa okužb ter tako čim hitreje zamejimo okužbo. Na primer zamejimo okužbo v določenem podjetju, v šoli in tako naprej. Medtem ko praviloma hitre antigenske teste izvaja zdravstveno osebje, praviloma ga izvede z brisom, ki ga vzamejo iz zgornjega dela žrela in profesionalno osebje tudi odčita rezultat. Zato je vsa ta podlaga, da se lahko naredi verifikacija, vnese v informacijski sistem in izda evropsko digitalno potrdilo," je pojasnil Poklukar. 

Minister je še povedal, da s strokovno skupino ves čas razpravljajo o pogostejšem testiranju. Če bodo epidemične razmere slabše že ta teden, potem lahko pričakujemo, da se bo morda že naslednji teden treba testirati dvakrat tedensko. 

Veljavnost testov

Hitri test oziroma test za samotestiranje za službo velja en teden, medtem ko za druge opravke, pri katerih je treba dokazovati negativen izvid testiranja, hiter test velja 48 ur, PCR test pa 72 ur. 

testiranje pct janez-poklukar
Kaj zdaj berejo drugi