vestnik

Zakaj je Anton Balažek odstopil kot občinski svetnik?

M. H., 17. 10. 2019
Vestnik.si
Anton Balažek
Aktualno

Marsikaj pove način odstopa in čas, kdaj je to storil.

Anton Balažek je odstopil kot član občinskega sveta Občine Lendava, v njem pa je zastopal listo DeSUS. To je na včerajšnji osmi redni seji sveta povedal aktualni župan, Janez Magyar. Magyar razlogov za odstop ni navajal, občinska volilna komisija pa mu je odstopno izjavo Balažeka posredovala 14. oktobra. Občinska volilna komisija bo tako zdaj pozvala naslednjega kandidata iz liste DeSUS, da poda izjavo o sprejemu funkcije, občinski svet pa bo nato potrdil preostanek mandata nadomestnemu članu.

Dolgoletni lendavski župan, ki  se na lanskih lokalnih volitvah za nov mandat več ni potegoval, se s tem dejansko povsem umika iz lokalne politike.

Bolj kot udeležba na sejah pa je vreden pozornosti način odstopa. Odstopne izjave namreč Balažek ni posredoval županu, kakor določa zakon o lokalni samoupravi, ta pa potem z odločitvijo seznani občinsko volilno komisijo, ampak je župana kar prezrl, torej ga ignoriral. Prejšnji in zdajšnji župan sta bila doslej bolj kot ne vsak na svoji strani, vendar se je v zadnjem obdobju zgodilo nekaj, kar je izničilo še ta odnos. Kot se zdi, je to imenovanje treh požupanov. Magyar je za svoje tesne sodelavca postavil ob Močneku še Igorja Kulčarja in Ivana Koncuta, ta pa sta kot svetnika v prejšnjih mandatih nenehno oponirala Balažeku. Ob tem Balažek z odhodom iz občinskega sveta javnosti tudi sporoča, da ni pripravljen prevzemati odgovornosti za nadaljnje odločitve lokalne oblasti.

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Anton Balažek je mandat svetnika začel tako, da je seznanil novo izvoljenega župana in predstavnike občinske uprave, da je naročil uradno revizijo poslovanja občine.

balažek koncut kulčar