vestnik

Zakaj soboška bolnišnica ni sprejela okuženih stanovalcev Centra za starejše?

Majda Horvat, 3. 10. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

Po naročilu ministrstva za zdravje morajo proste postelje čuvati za akutno bolne. Zdaj zdravijo devet bolnikov s covid-19. Štirje so bili pripeljali od drugod.

V murskosoboški bolnišnici na oddelku covid-19, kjer imajo petnajst postelj, zdravijo devet bolnikov, pet jih je iz regije, preostali so bili pripeljali od drugod. Njihovo število se hitro spreminja, je včeraj povedal Daniel Grabar, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, in še, da bodo nekaj prostih postelj morda potrebovali za sprejem stanovalcev iz Centra za starejše v Murski Soboti.

In zakaj bolnišnica ni že takoj sprejela tri stanovalce iz tega centra, pri katerih so najprej potrdili okužbo, in ki so jih odpeljali v bolnišnico v Novo Gorico? »Murskosoboška bolnišnica je imenovana za bolnišnico drugega reda, kar pomeni, da je zadolžena za akutno bolnišnično zdravljenje bolnikov s covid-19. Kljub temu smo ponudili možnost, da dokler bomo imeli proste kapacitete, sprejmemo tudi bolnike z okužbo, ki potrebujejo le nego,« je povedal Grabar.

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Toda sprejeta je bila odločitev, da proste postelje ohranijo za akutno bolne, torej bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in da se upošteva predhodni načrt, in sicer, da se okužene stanovalce začasno premesti v tiste bolnišnice po Sloveniji, katere so opredeljene kot negovalne bolnišnice za okužene. Tu potem lahko ostanejo samo dotlej, dokler v domu za ostarele ne vzpostavijo tako imenovane rdeče cone. »Da, odločitev o tem, da se stanovalce prepelje v Novo Gorico, so sprejeli na zdravstvenem ministrstvu,« je še izjavil Grabar.

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, v sklopu katerega deluje Center za starejše Murska Sobota, je povedal, da so vzpostavili rdečo cono, ki bo v eni od treh etaž. Sem bodo preselili stanovalce, pri katerih so že potrdili okužbo, vrnili pa se bodo tudi trije stanovalci iz Nove Gorice.

okužbe dom-starejših-rakičan zdravljenje.-sb-ms