vestnik

Zakaj si nihče ne želi prevzeti vodenja nesrečnega rakičanskega dvorca

Rok Šavel, 17. 9. 2024
Jure Kljajić
Kaj bo prinesla večerna izredna seja sveta zavoda RIS Dvorec Rakičan?
Aktualno

Zvečer bo na sporedu izredna seja sveta zavoda, ki bo vodila v kratkoročno rešitev ali pa bo celo še bolj zakomplicirala situacijo v javnem zavodu.

Kronologijo dogajanja v nesrečnem javnem zavodu RIS Dvorec Rakičan verjetno ni treba posebej osveževati. Odkar so hišne preiskave, revizija, goljufija z evropskimi sredstvi, sporno poslovanje z zasebnimi slamnatimi zavodi, dvojno kreditiranje posameznih projektov in še bi lahko naštevali povsem razgalili bivšega direktorja Roberta Celca, je bilo jasno, da zdaj že tudi nekdanja direktorica Tatjana Buzeti, ki so jo z obljubami in zagotovili na stolček postavili posamezniki, ki so mižali ob rabotah njenega predhodnika, ali pa jih celo omogočali, ne more rešiti situacije. Na današnji izredni seji sveta zavoda, ki bo potekala zvečer ob 19. uri, naj bi imenovali vršilca dolžnosti direktorja, pri čemer naj bi to odgovornost nase prevzel nekdo izmed zaposlenih. Vse pa kaže, da tega bremena nihče noče prevzeti. To je pravzaprav povsem razumljivo.

Ne le, da bo, kot nam je že prejšnji teden po "neuspeli seji" povedala predsednica sveta zavoda Petra Cajnko, prva poteza novega vedeja, da racionalizira poslovanje na način krčenja števila zaposlenih, kar je seveda hudičevo opravilo za naložiti enemu od dosedanjih zaposlenih delavcev, v resnici si verjetno nihče ne želi biti znan kot grobar RIS-a. Čeprav si ta status bržkone zasluži nekdo drug. V primeru kadrovskega neuspeha je bojda na mizi odstop članov sveta zavoda, kar bo situacijo v RIS-u seveda še bolj zakompliciralo.


Bodo dobili plače? Zakonski rok je jutri


Likvidnostne težave javnega zavoda so sicer že rezultirale v prvo blokado transakcijskega računa, ki jo je verjetno sprožila izvršba enega izmed dobaviteljev, ki jim RIS dolguje denar. Konec lanskega leta je imel RIS samo na strani kratkoročnih obveznosti do dobaviteljev za več kot 242 tisočakov zapadlih terjatev in skupno za 314 tisočakov odprtih računov. Kakšno je stanje ta hip, ni znano, zagotovo pa ni rožnato, čeprav je ustanoviteljica, soboška občina, ob sprejemu proračuna zavodu zagotovila 290 tisoč evrov, a več kot očitno RIS krvavo potrebuje novo likvidnostno injekcijo, sploh ob dejstvu, da ni dobil novega bančnega kredita, ker banke očitno pač na "lepe oči" več ne kreditirajo pravnih oseb na robu insolventnosti. RIS ne potrebuje sredstva le zaradi izvršbe, ki bo jo seveda treba poplačati, da se TRR odblokira, ampak zaradi tega, ker 33 zaposlenih, kolikor si jih kruh služi v javnem zavodu, še ni dobilo avgustovskih plač, ravno tako pa nimajo plačanih prispevkov za mesec julij. Plače glede na pogodbe zaposlenih že tako ali tako krepko zamujajo, jutri pa je še zadnji zakonski rok, po katerem morajo delodajalci izplačati plače. Če jih ne bodo dobili, se lahko obrnejo na inšpektorat za delo in druge institucije.

Treba je razumeti, da tudi, če bo soboška občina kot "last minute" rešiteljica nakazala sredstva, kot neke vrste likvidnostno posojilo, bo ta denar od nekod vzela. In to ne iz magične vreče. Vemo pa, da tudi proračun mestne občine ni v kondiciji, da bi zalagal denar v nedogled. Bo Gradfest, letošnja prenovljena različica dogodka Ples-Noč čarovnic, labodji spev javnega zavoda, kot je bila lanska prireditev labodji spev Celca? Župan Damjan Anželj, ki je na temo RIS-a za ponedeljek, 23. septembra, sklical politično koordinacijo vseh političnih skupin v mestnem svetu, zagotovo nima mirnega spanca, četudi je več ali manj podedoval kroničnega bolnika, ki so mu pač v njegovem krstnem mandatu začeli odpovedovati vitalni organi.

ris-dvorec-rakičan petra-cajnko mestna-občina-murska-sobota tatjana-buzeti svet-zavoda