vestnik

Zaključek Pomurskega ornitološkega vikenda v Sv. Juriju ob Ščavnici

Vestnik, 29. 10. 2019
Monika Podgorelec
Učencih osmih različnih šol so na pomurskem ornitološkem vikendu spoznavali ptice in njihova življenjska okolja.
Aktualno

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so med 25. in 28. oktobrom izvedli deveti Pomurski ornitološki vikend (POV), ki je potekal na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici, udeležilo pa se ga je 23 učencev in 9 mentorjev iz osmih osnovnih šol.

Učenci so spoznavali ptice in njihovo oglašanje na terenu v okolici šole, ob Blaguškem jezeru in ob stari strugi Ščavnice. Poleg tega so prisluhnili zanimivim predavanjem, se pomerili v osvojenem znanju ter ga tudi prestavili zbranim gostom in staršem na zaključni prireditvi. Obisk Blaguškega in Gajševskega jezera je po besedah vodje 9. POV Nataše Bavec še posebej navdušil, saj so tam spoznavali vodne vrste ter zanimive preletnice. 

ornitološki-vikend, sv
Monika Podgorelec
Učencih osmih različnih šol so na pomurskem ornitološkem vikendu spoznavali ptice in njihova življenjska okolja.

Učenci so bili razdeljeni v različne skupine, in sicer Vodne ptice, Ptice gozda, Ujede in sove, Ptice preletnice in prezimovalke ter Gnezdilnice, skupaj z mentorji pa so raziskovali pester ptičji svet. Med POV so tako opazili 69 vrst ptic. "Pomurski ornitološki vikend je razkril meglo pred mojimi očmi. Nisem si mislil, da je toliko vrst ptic in da imajo takšne zmožnosti. S prijaznimi mentorji in njihovo profesionalno opremo smo lahko res raziskali in razumeli ptice," je povedal Filip Lev, eden izmed udeležencev POV. 

pomurski-ornitološki-vikend sv.-jurij-ob-ščavnici ptice