vestnik

Zakonitosti pravilne nege in čiščenja obraza

Vsebino omogoča Spletnik, 1. 3. 2024
Arhiv naročnika
Zakonitost pravilne nege čiščenja obraza.
Aktualno

Negovanje in čiščenje obraza sta ključna koraka v vsakodnevni negi kože, ki ne le ohranjata kožo zdravo in sijočo, ampak tudi pomagata preprečevati različne kožne težave, kot so akne, suha koža, prezgodnje staranje in druge. Čeprav se zdi nega obraza preprost korak, pa je pomembno razumeti zakonitosti pravilnega čiščenja in nege, ki lahko bistveno vplivajo na zdravje in videz kože.

Vsakodnevna nega kože je ključnega pomena za ohranjanje zdravega in sijočega videza obraza. Nega kože ni zgolj rutina, temveč je ljubeč dialog z našim telesom, ki zahteva razumevanje in potrpežljivost.

Še posebej če se soočate z bolj občutljivo, mastno ali zelo suho kožo, sta nežen pristop in ustrezna skrb bistvena za ohranjanje njenega ravnovesja.

Spoznajte svoj tip kože in njene potrebe

Ko se nežno dotaknete svojega obraza, ali čutite suhost ali morda prekomerno mastnost? Morda opazite, kako vaša koža zardeva ob nežnem draženju? Ta opažanja so ključna za prepoznavanje, ali je vaša koža suha, mastna, kombinirana ali občutljiva.

Ko enkrat razumemo, kakšen tip kože imamo, lahko začnemo graditi negovalno rutino, ki ji bo pomagala cveteti v vsej njeni naravni lepoti.

1. Suha koža

Najočitnejši znaki suhe kože so:

  • občutek zategnjenosti, še posebej po umivanju,

  • vidno luščenje,

  • drobne linije,

  • pomanjkanje sijaja.

suha-koza-krema-set
Arhiv naročnika
Suha koža.

Ta tip kože hitreje izgublja vlago in je bolj nagnjen k občutkom nelagodja. Suha koža potrebuje bogate, hranilne izdelke, torej specializirane kreme za suho kožo, ki pomagajo obnoviti njeno lipidno pregrado in v njej zadržati vlago.

2. Mastna

Mastna koža se izraža s prekomernim sijajem, večjimi porami in nagnjenostjo k aknam ter ogrcem. Vse to je posledica prekomerne proizvodnje sebuma.Vzroki vključujejo genetske dejavnike, hormonska neravnovesja, stres. Prepoznamo jo po mastnemu lesku v predelu nosu, obnosnem delu lic ali bradi.

Za kakovostno nego mastne kože so ključni izdelki, ki uravnavajo proizvodnjo olja, ne da bi pri tem kožo izsušili. Izbira lahkih, vodnih formul in redno čiščenje so temelji za ohranjanje zdravega ravnovesja in nege mastne kože.

3. Kombinirana

Kombinirana koža je mešanica mastnih in suhih področij na obrazu, običajno z mastno T-cono (čelo, nos in brada) in suhimi lici. 

Lahko gre za T-tip, kjer se mastna koža pojavi v predelu čela, nosu in brade ter suha ali normalna koža v predelu lic. Pri O-tipu gre za pojav mastne kože v predelu nosu, ličnic in brade ter pri U-tipu za pojav mastne kože v spodjem predelu brade in ličnic. Ta tip zahteva uravnoteženo nego, ki naslavlja obe področji. 

Običajno je potrebna kombinirana uporaba več izdelkov, prilagojenih različnim področjem.

Kako pa je z občutljivo kožo?

Občutljiva koža se lahko odziva z rdečico, srbenjem, pekočim občutkom in draženjem na določene sestavine ali zunanje dejavnike. Pomembno je, da ljudje z občutljivo kožo izberejo izdelke, ki so posebej formulirani za nežno nego kože, da se izogibajo potencialno dražečim sestavinam in dajejo prednost pomirjujočim sestavinam, ki zmanjšujejo vnetja, kot so aloe vera, izvleček kamilice, ognjiča. 

Izogibajte se tudi agresivnim postopkom, kot so globinsko čiščenje obraza, pilingi ali uporaba izdelkov z visokim odstotkom kislin.

Opazujte, kako se vaša koža obnaša brez ličil ali izdelkov za nego nekaj ur po umivanju. Tako boste hitro ugotovili, kakšen tip kože imate in kako z njo ustrezno ravnati.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da se lahko naš tip kože s časom zaradi različnih dejavnikov spreminja (letni časi, starost, hormonska neravnovesja). Zato je ključnega pomena, da ostajamo pozorni na potrebe naše kože in prilagajamo svojo negovalno rutino.

Negovalna rutina

Čiščenje

Začnite z nežnim odstranjevanjem sledi dneva s svojega obraza. Izberite čistilo, ki je primerno za vaš tip kože - suha koža bo hvaležna za bogato, kremasto teksturo, ki zadržuje vlago, medtem ko bo za čistilno nego mastne kože idealen gel ali pena, ki uravnoteža prekomerno mastenje.

Po novejših smernicah vse bolj stremimo k uporabi izdelkov, ki vsebujejo nežnejše in koži prijazne površinsko aktivne snovi (PAS). To so neionogene PAS in sindeti. Slednji so sinteznega izvora, vendar zelo učinkoviti. Odsvetuje se uporaba trdnih mil in agresivnih sredstev, ki vsebujejo alkohol, saj prodrejo v globlje plasti kože in poškodujejo celične membrane.

ciscenje-obraza
Arhiv naročnika
Čiščenje obraza.

Upoštevajte, da koža med nočjo opravlja ključne regenerativne procese, kot sta odstranjevanje odmrlih kožnih celic in proizvodnja olja. Zaradi tega je zlasti za mastno kožo zjutraj priporočljivo uporabiti nežen piling, ki učinkovito odstrani nečistoče in presežek olja.

Toniranje

Vlažilna formula tonika, obogatena z antioksidanti, pomaga vzpostaviti optimalno pH-vrednost kože, kar je ključno za ohranjanje njenega naravnega zaščitnega sloja in preprečevanje dehidracije. Poleg tega tonik učinkovito odstranjuje odvečno maščobo in zmanjšuje videz por, kar pripomore k čistejši in bolj enakomerni polti.

Za tiste s pordelo ali občutljivo kožo tonik prinaša pomirjujoče učinke, hkrati pa spodbuja obnavljanje kože. To izboljša njeno teksturo in jo naredi bolj napeto ter prožno.

Vlaženje

Po vsakem čiščenju, torej dvakrat dnevno, obvezno sledi nanos vlažilne negovalne kreme. Ta dva koraka sta ključna in gresta z roko v roki. Obsežnost vlaženja je odvisna od potreb kože. Nekomu bo zadostovala že samo vlažilna krema, nekateri pa bodo potrebovali tudi tonik in vlažilni serum.

Ne glede na tip kože naj bo kakovostna negovalna krema bogata s sestavinami, ki skrbijo za ravnovesje kože in prijeten občutek.

Sestavine, kot so hialuronska kislina, izvleček navadne plahtice, ceramidi, vitamin C, rožna voda, izvleček barjanske robide, kamilica, izvleček ognjiča in kumare, igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in lepote kože.

Še posebej krema za suho kožo pa naj bo vlažilna, lahka in brezoljna, zasnovana tako, da koži zagotavlja intenzivno hidracijo skozi celoten dan, brez da bi pri tem mašila pore ali povzročala občutek težkosti. S svojo hitro vpojnostjo naj omogoča takojšnje udobje in dolgotrajen občutek svežine.

ciscenje-vlazenje-obraza
Arhiv naročnika
Vlaženje obraza.

Z redno uporabo kakovostne negovalne kreme za suho kožo lahko dosežete vidno izboljšanje njenega splošnega stanja.


Zaščita pred soncem

Zaključek vsake jutranje nege kože bi moral biti nanos kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30. UV-žarki so eden glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože in njene poškodbe, zato je vsakodnevna zaščita pred soncem nujna v vseh letnih časih.

Po dosedanjih raziskavah se svetuje uporaba SPF-zaščitnih faktorjev vsak dan ne glede na stanje vremena, saj je sevanje prisotno tudi npr. ob oblačnem vremenu. Kremo z zaščitnim faktorjem nanesemo po vlaženju in sicer količinsko si lahko pomagamo s pravilom dveh palcev. Svetuje se reaplikacija sončne kreme po nekaj urah odvisno od izpostavljenosti sončni svetlobi, potenju in jakosti zaščitnega faktorja.

Ne smemo pa pozabiti na zaščito kože tudi po izpostavitvi kože sončnemu sevanju in onesnaževalcem (smog, izpušni plini), saj slednji predstavljajo oksidativne reakcije na koži, kar za kožo predstavlja stres in poškodbe. 

V boju proti omenjenim težavam uporabljamo antioksidativne sestavine, ki preprečujejo učinke radikalov na koži, kar se kaže kot pojav hiperpigmentacij, nastanka gub in drobnih linij.


Izbor kakovostnih izdelkov

Pri izdelkih za nego kože iščite sestavine, ki ustrezajo vašemu tipu kože: ceramide in maščobne kisline za suho kožo, salicilno kislina za mastno ter aloe vero in kamilico za občutljivo kožo.

Vsak dan je nova priložnost, da svoji koži podarite najboljše iz narave in znanosti, s prilagojenimi izdelki, ki izražajo vaše spoštovanje in ljubezen do sebe. DK_Glowy izdelki ponujajo paleto rešitev, ki so bile skrbno zasnovane za nego kože vseh tipov.

Naj vaša koža odraža notranjo lepoto, zdravje in sijaj, ki ga negujete z vsakim nežnim dotikom in izdelki iz ponudbe DK_Glowy!




spletnik dk_glowy