vestnik

Zakup žarne niše na pokopališču v Markovcih bo stal tisoč evrov

Damjana Nemeš, 5. 1. 2022
Adriana Gašpar
Žarni zid v Markovcih.
Aktualno

Enkratna zakupnina za nišo, v kateri je prostora za tri žare, velja za obdobje desetih let.

Na pokopališču v Markovcih stoji nov žarni zid, ki ga je za približno petindvajset tisoč evrov dala postaviti Občina Šalovci. Žarni zid zajema šestnajst žarnih niš, ki jih bodo svojci in sorodniki pokojnih od 1. januarja 2022 lahko zakupili. Višina enkratne zakupnine posamezne žarne niše, ki so jo občinski svetniki sprejeli na zadnji seji, znaša tisoč evrov brez davka na dodano vrednost, in sicer za določen čas desetih let z možnostjo podaljšanja zakupa, ta pa se lahko po desetih letih tudi odpove.

žarni-zid, markovci, občina-šalovci, žara
Adriana Gašpar
Žarni zid v Markovcih.

»Letna grobnina za žarne niše se bo obračunala v skladu s sprejetim letnim cenikom upravljanja pokopališč,« je dodal župan Iztok Fartek. V žarni niši je prostora za tri žare, vsaka žarna niša pa že ima kamnito ploščo, na katero bodo vgravirani podatki umrlega. Poleg tega ima vsaka žarna niša še manjšo polico z ograjo, kamor se lahko odloži cvetje ali sveče.

Iztok Fartek
Nataša Juhnov
Letna grobnina za žarne niše se bo obračunala v skladu s sprejetim letnim cenikom upravljanja pokopališč, pravi župan.

»Nismo se odločili za večji žarni zid, v kolikor pa bi bila potreba po tem, ga lahko dogradimo, saj imamo prostor za to. Prav tako bomo morali v prihodnje razmisliti, ali bomo na katerem od preostalih pokopališč v občini postavili še kakšen žarni zid, vsekakor pa imamo v načrtu urediti prostor za raztros pepela na pokopališču v Šalovcih,« je še pojasnil Fartek. 

Na seji so svetniki potrdili tudi tri nove predstavnike ustanovitelja v svet Osnovne šole Šalovci. To so postali Nina Zorjan iz Dolenec, Suzana Lainšček iz Šalovec ter Tomaž Svetec iz Dolenec, predlagala pa jih je občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

žarna-niša markovci pokopališče