vestnik

Zamuda dolga že tri mesece. Hrvati niso posekali še niti dreves

Majda Horvat, 1. 2. 2022
Majda Horvat
V ozadju nedokončanega stebra pred naseljem Kot se začne hrvaški kataster. Hrvati na trasi daljnovoda niso posekali še niti dreves.
Aktualno

Hrvati na svojem katastrskem območju pri Hotizi niso zgradili še ničesar, ob tem da celoten daljnovod gradi prav hrvaško podjetje Dalekovod.

Gradnja 80 kilometrov dolgega daljnovoda od Cirkovec do Pinc zamuja. To je sredi januarja sporočil sistemski operater prenosnega omrežja (ELES) in povedal, da se bo zato začetek poskusnega obratovanja prestavil za tri mesece, to je na junij. Razlog za zamude so neugodne vremenske razmere, predvsem veter, ki je preprečil dvig stolpov, in pandemija koronavirusne bolezni, zaradi katere sta bili v decembru v karanteni dve ekipi. ELES še navaja, da je gradnja čezmejnega daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Heviz v sklepni fazi, saj je povsem dokončano stikališče RTP Cirkovce, skoraj povsem so končana tudi gradbena dela, manjka pa dobra četrtina jeklenih konstrukcij.

daljnovod, cerkvenjak, pince, golosek, mura, reka-mura, natura-2000
Vestnik
Slika je simbolična.


Ob omenjenih razlogih za zamudo, ki jih je navedel ELES, ostajajo še nekateri drugi. Pred časom smo že pisali o ovirah, ki so se pojavile na območju petišovskega plinskega polja zaradi potrebe po prestavitvi plinovodov, zdaj pa se razkriva še pomanjkanje delavcev. Pred dnevi je družba Elektro novi sistemi (ENS), eden od ključnih podizvajalcev del, objavila razpis, da iščejo delavce in delavke plezalke za izvajanje montažnih del na visokonapetostnem omrežju. ENS ima sedež v Črnučah v Ljubljani, toda njen največji družbenik je družba Elnos iz Banjaluke.

Prav tako vzbuja pozornost dejstvo, da se še vedno niso začela gradbena dela na trasi daljnovoda v dolžini 1,3 kilometra, ki bo pri Hotizi prečkal hrvaški kataster. S te in druge strani hrvaškega katastrskega območja sta že zgrajeni betonski konstrukciji, ki tudi nakazujeta, da bosta tu postavljena večja stebra, a na vmesni razdalji ni narejeno še nič- Kdo bi moral tu graditi? Jasno je namreč, da brez dokončanega tega kilometra obratovanja daljnovoda ne bo mogoče vzpostaviti.
ELES in sistemski operater prenosnega sistema Hrvaške (HOPS) sta sklenila sporazum, da bo HOPS umestil v prostor in zgradil del daljnovoda, ki poteka na območju katastrske občine Sv. Martin na Muri. To mirovanje pozornost vzbuja tudi zato, ker je ELES celotno gradnjo daljnovoda zaupal prav hrvaški družbi Dalekovod. Ta projekt in še dva druga v Sloveniji bo izvedel v sodelovanju z Dalekovodom Ljubljana kot nosilcem projekta in podjetjema Elektrotehna Elex ter C & G.

daljnovod-cirkovce-pince zamuda dela