vestnik

Zaposleni bodo tožili Hotel Diana

Timotej Milanov, 17. 7. 2019
Aleš Cipot
Aktualno

Več kot polovica od 50 zaposlenih v Hotelu Diana, ki so tudi člani sindikata, bo vložilo tožbe proti delodajalcu.

Podjetje je namreč še iz časov, ko je bilo v lasti zdajšnje državne sekretarke Olge Belec, delavcem dolžno izplačilo regresa iz leta 2016 in del regresa iz leta 2017. Prav tako je bilo ob koncu lanskega leta neporavnanih še 5514 presežnih ur, 21 delavcem pa v letih 2017 in 2018 niso izplačali jubilejnih nagrad za deset let dela. “Tudi letos so dobili izplačan samo regres v višini 210 evrov, delavci, ki so trenutno v bolniškem staležu, pa niti tega niso dobili,” pojasnjuje generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec, ki dodaja, da bodo lahko tožbe sprožili tudi ostali zaposleni, ki niso člani sindikata, o tem bodo še posebej obveščeni, vse skupaj pa so že obvestili o petletnem zastaralnem roku. Na nedavnem sestanku s predstavniki hišnega sindikata, na katerem je bila prisotna tudi odvetnica, ki jih bo zastopala, so delavci spregovorili o skrb vzbujajočih razmerah v kolektivu. Nekatere delavke v kuhinji tako letos zaradi pomanjkanja kadra naj še sploh ne bi mogle koristiti letnega dopusta, včeraj pa je po njihovih navedbah dala odpoved še zadnja kuharica v hotelu.


“Vprašamo se lahko, kaj temu sledi,” pravi Breda Črnčec, ki je ob tem tudi kritična do vodstva mesta, ki mu grozi, da bo izgubilo edini pravi mestni hotel. “Sramota, da se župan nikoli, odkar opozarjamo na stanje v podjetju, ni ustrezno odzval na pozive sindikata.” Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek se z njeno oceno ne strinja in pravi, da je že dlje časa aktivno vključen v iskanje rešitev skupaj z lastniki družbe in upniki, kolikor mu to dopuščajo njegove pristojnosti: “Trudim se, da Hotel Diana ne bi doživel črnega scenarija.” Lastnica in direktorica družbe Hotel Diana Jasna Klepec, ki je podjetje konec lanskega leta skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem kupila od Belčeve in njenega sina, pravi, da zaenkrat še ni seznanjena z vsebino sindikalnega sestanka in da zadeve zato ne more komentirati. “Nove kuharje že dobivamo in jih bomo dobili še več, tako da bo kuhinja še naprej normalno delovala,” pove. Za omenjene neizplačane presežne ure in jubilejne nagrade Klepčeva trdi, da ji je prejšnja lastnica njihov obstoj zamolčala ob prodaji podjetja, zaradi česar želi na sodišču doseči razveljavitev prodajne pogodbe. Prav tako ji še vedno ni nakazala dela kupnine, zato je Belčeva sprožila postopek izvršbe, sodišče pa je v sodnem registru pri poslovnem deležu Klepčeve zaznamovalo prepoved razpolaganja.


Kot smo poročali pred kratkim, družbi še vedno grozi tudi deložacija, za katero si prizadeva lastnik stavbe-ljubljanska družba Heta Asset Ressolution, ki želi objekt prodati. Več o tem TUKAJ.


Nataša Juhnov
hotel Diana