vestnik

Zaprti vrtci in šole – kaj lahko koristijo starši?

Vestnik, 2. 4. 2021
Nataša Juhnov
Vrtci in šole bodo do 12. aprila večinoma samevali.
Aktualno

Izrabe letnega dopusta delodajalec ne sme odrediti enostransko.

Od 1. do 11. aprila pouk ponovno poteka na daljavo, vrtci so zaprti, je v nedeljo sklenila vlada. V vrtcih in šolah (velja za učence prvega triletja) kljub temu zagotavljajo nujno varstvo, če sta oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, vzgoji in izobraževanju, zavodih s področja socialne varnosti, vojski, policiji in poklicnih gasilskih enotah. V šoli bodo tudi otroci s posebnimi potrebami.

Starši, ki doma varujejo otroke do vključno petega razreda, so v tem času upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače zaradi višje sile, pravijo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Samozaposleni pa so za čas varstva otrok upravičeni do delne povrnitve izgubljenega dohodka.

Po želji pa lahko starši izkoriščajo tudi letni dopust ali presežek ur. Pri tem Inšpektorat RS za delo poudarja, da izrabe letnega dopusta delodajalec ne sme odrediti enostransko, ampak se mora delavec s tem strinjati. Pri tem mora upoštevati vse okoliščine, kot so potrebe delovnega procesa, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca. »V situaciji, ko se zaradi zmanjšanja širjenja sars-cov-2 začasno zaprejo vrtci in osnovne šole, kar onemogoči opravljanje dela delavcev zaradi varstva otroka, se odsotnost z dela enemu od staršev lahko upraviči zaradi višje sile. Vsekakor pa je v vsaki posamični konkretni situaciji treba presojati prisotnost vseh elementov višje sile in med drugim presoditi in upoštevati na primer možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca,« je pojasnil Jadranko Grlić, glavni inšpektor Inšpektorata RS za delo.

Delavec mora v primeru nezmožnosti opravljanja dela zaradi varstva otrok delodajalca obvestiti o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti. »Tako delodajalce kot zaposlene pa seveda pozivamo k strpni medsebojni komunikaciji in k temu, da delavec in delodajalec čim več rešitev sprejmeta skupaj,« še poudarja Grlić.

zaprtje-šol nadomestilo starši nujno-varstvo