vestnik

Zaradi aviarne influence spremembe pri reji perutnine

Vestnik.si, 30. 1. 2021
Marina Vrbnjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Državno središče za nadzor bolezni je po preučitvi epizootiološke situacije glede aviarne influence v Sloveniji sprejelo sklep o spremembi ukrepov zaradi pojavov bolezni pri prostoživečih pticah. Zadnji primer je bil ugotovljen pri labodu grbcu, 29. decembra lani.

Od 27. januarja velja, da je perutnino in ptice v ujetništvu dovoljeno rediti v ograjenem prostoru na prostem, vendar mora biti živalim preprečen dostop do vodnih površin, do katerih dostopajo vodne ptice. Krmiti in napajati jih je treba v zaprtih prostorih. Kot dodajajo, če to ni izvedljivo, morajo biti živali nastanjene v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. 

krašči, ledavsko-jezero, labodi, pomlad
Nataša Juhnov
Zadnji primer aviarne influence je bil ugotovljen pri labodu grbcu, 29. decembra lani.

Z ministrstva za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano sporočajo, da so virusi aviarne influence zelo spremenljivi. To se kaže z detekcijo različnih variant podtipov. V Evropi je trenutno najpogostejši podtip H5N8, prisotna pa sta še H5N1 in H5N5. Imetnike perutnine se poziva, da čim prej obvestijo veterinarja, če opazijo v reji klinične znake bolezni. To so povečan pogin, apatičnost živali, kihanje, izcedki iz oči, nosnic ali živčne znake (nekoordinirano gibanje, krči in drugo), zmanjšano porabo krme ali vode, padec nesnosti, razbarvano ali mehko lupino.

aviarna-influenca ptice vodne-ptice