vestnik

Zaradi huliganizma v Fazaneriji se je oglasil tudi soboški škof

R.Š., 19. 2. 2024
Aleš Cipot
Praznik nogometa v Fazaneriji je zasenčilo navijaško nasilje, ki je poškodovalo šesterico Murašev.
Aktualno

Murskosoboški škof Peter Štumpf pristojne poziva, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo, sicer nogometu grozi smrt.

Nedeljski derbi med Muro in Mariborom močno odmeva, ampak žal ne zaradi nogometa, temveč zaradi nasilja mariborskih navijačev, ki je privedlo do poškodb šesterice črno-belih. Prizori so pretresli tudi škofa murskosoboške škofije Petra Štumpfa, ki ga je incident, kot je navedel v izjavi za javnost, globoko prizadel in užalostil, poškodovanim pa želi čimprejšnje okrevanje. "Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem," med drugim opozarja Štumpf.

škof-peter-štumpf, pokončna
Jure Kljajić
"Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt," svari škof Peter Štumpf.Njegovo izjavo objavljamo v celoti.

"Huliganstvo je treba zaustaviti - takoj in povsod

Globoko me je prizadelo in užalostilo nedeljsko tragično dogajanje v soboški Fazaneriji na nogometnem derbiju med ekipama štajerske in prekmurske prestolnice. Lep športni dogodek se je sprevrgel v hudo nasilje. Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalna dejanja in zato tudi kazensko odgovornost. Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čimprejšnje okrevanje.

Zmeraj, ko je v Soboti kakšna pomembna tekma, je policije v mestu toliko, kot bi varovali, ne vem koga. Včasih pomislim, da je to celo del spektakla, ki športnemu dogodku daje še večji pomen in veljavo. Veselje in petje navijačev pove, zakaj se gre. Potrebno je zagotoviti varnost mestu, ki gosti dogodek, in na tekmi, zaradi pregretosti navijaškega adrenalina. Do sem so stvari še lahko normalne in tudi obvladljive. Šport je pač dinamika, ki skoraj nikogar ne pušča v mirovanju. Tudi v tem je čar športnega spektakla. Ko pa pridejo huligani z namenom, da poškodujejo ljudi, ne pa da navijajo kot normalni ljudje, pa se na tej točki vse ustavi. To nima nič več opraviti s športom. Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo. Ekipa, ki ima za seboj huligane, in to tudi dobro ve, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko nastopila in igrala. V primeru soboškega nogometnega derbija je vodstvo gostujočega kluba tu povsem odpovedalo. Če so vedeli, kaj grozi, bi igralci morali ostati kar doma. S huliganskim spremstvom niso imeli nobene pravice priti in igrati v Soboti. Enako bi veljalo za domačo ali katerokoli drugo ekipo, če bi s huligani šla igrat kam drugam. Če so igralci in navijači ena duša, to nikakor ne morejo biti igralci in huligani. Če pa to so in hočejo taki tudi ostati, potem oboji pomenijo grožnjo – ne samo na igrišču in tribunah, temveč celotni družbi. Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt.

Podobni dogodki, kot nedavni v Fazaneriji, že močno preplavljajo evropska in svetovna nogometna igrišča. Preventiva, da do takega nasilja ne bi prišlo, je ključna. Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo. 'Če veš, kaj bo, pa že prej ne ukrepaš, da ne bi prišlo do tega, potem pa se opravičuješ, ker se je pač zgodilo, si za to tudi kazensko odgovoren'.

Tragičen dogodek v Fazaneriji je sprožil alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, ki je bil tudi tokrat zlorabljen za hudo nasilje. Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem.


Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo!

Peter Štumpf

soboški škof"

peter-štumpf fazanerija huliganizem navijaško-nasilje nogomet
Kaj zdaj berejo drugi