vestnik

Zaradi napovedanih nalivov v pripravljenosti pristojne službe v skoraj celotni Sloveniji

Vestnik.si, STA, 2. 11. 2023
Rok Šavel
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan bo danes zaradi napovedanih nalivov in morebitnih poplav podpisal odredbo za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju.
Aktualno

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan bo danes zaradi napovedanih nalivov in morebitnih poplav podpisal odredbo za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju. Odredba bo veljala za centre za obveščanje, regijske centre in skladišča ter za poveljnike in delavce na teh območjih, je napovedal.

Na novinarski konferenci je Šestan tudi pojasnil, da pripadniki Rdečega križa Nova Gorica danes postavljajo tudi nastanitveno enoto, ki bo služila za nastanitev morebitnih evakuiranih, če ne bodo imeli druge nastanitve, in za prenočitve gasilskih enot iz cele severnoprimorske regije, ki so nameščene v Baški grapi. V pripravljenosti bo tudi nekaj sto slovenskih vojakov z mehanizacijo.

Šestan je ponovil poziv k čiščenju vodotokov in dejal, da čiščenje ne bo odveč, saj zamašeni odtoki pomenijo, da voda ne odteka, ampak "jo dobimo nazaj". Ob tem je dejal, da opozorila vseh strokovnjakov niso namenjena, "da bi nekoga zafrkavali, ampak so namenjena temu, da ohranimo kakšno življenje in zmanjšamo škodo". Dodal je tudi, da so občine opozorjene in vedo, kakšne ukrepe morajo izvajati.

Vremenoslovci od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Za severozahod države je Arso zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

opozorilo vreme civilna zaščita