vestnik

(FOTO IN VIDEO) Poplavilo okoli 100 hiš, v Črešnjevcih zaradi plazu evakuirali družino

Vestnik.si, 3. 6. 2024
Dani Mauko
Poplave.
Aktualno

Župan Radenec Roman Leljak obljublja tisoč evrov pomoči.

Včeraj v zgodnjih večernih urah je na območju Pomurja prišlo do obilnejšega dolgotrajnega naliva. Zaradi dežja je zalilo nekatere ceste in kleti stanovanjskih hiš na območju občin Gornja Radgona in Radenci, med drugim je zalilo prostore gasilskega doma v Radencih. 

poplave, radenci
Roman Leljak/FB
Poplave v Občini Radenci.

Kot poroča Civilna zaščita občine Gornja Radgona, so se sprožili številni zemeljski plazovi, poplavljenih in poškodovanih je nekaj cest, ki so zaradi tega zaprte ali težje prevozne. Narasli so hudourniški potoki, zaradi plazov je ogroženih nekaj hiš, daljnovod v naselju Police in vodovodno-kanalizacijsko omrežje. Županja Urška Mauko Tuš je za STA povedala, da so družino v Črenšnjevcih morali zaradi plazu nad hišo izseliti. 

poplave, mele
Vanesa Jaušovec
Mele

Ponedeljkovo neurje je povzročilo hudo škodo v Boračevi, kjer je bilo poplavljenih približno 100 hiš. Naliv, ki je trajal le 15 minut, je v nekaterih hišah povzročil do štiri metre visoko poplavo, pri čemer je bilo več kot 500 prebivalcev prisiljenih čakati brez elektrike v višjih nadstropjih, dokler se voda ni umaknila. Župan Roman Leljak je za STA ocenil škodo na več sto tisoč evrov in napovedal izredno občinsko sejo, na kateri bo predlagal pomoč v višini 1000 evrov na prizadetega občana. Ključen vzrok za poplave je bila nenadna in velika količina dežja, ki je presegla zmogljivost komunalne infrastrukture. Župan tudi opozarja na preteklo komasacijo polj, ki naj bi dodatno prispevala k poplavam. Ocena celotne škode bo narejena v naslednjih dneh, vendar že zdaj ocenjujejo škodo na občinski infrastrukturi na okrog 400.000 evrov, medtem ko je škoda na zasebnih stavbah prav tako več sto tisoč evrov.

poplave, radenci
Roman Leljak/FB
Poplave v Občini Radenci.

V Radencih so zabeležili 35 prijav dogodkov ter aktivirali sedem prostovoljnih gasilskih društev, v Gornji Radgoni pa so zabeležili 50 prijav dogodkov in aktivirali prav tako sedem prostovoljnih gasilskih društev. Gasilcem so na območju Gornje Radgone in Radenec nudili pomoč tudi policisti. 

Občanom Boračeve Leljak sporoča, naj začasno ne uporabljajo vode iz vodovoda. Podjetje Radenska je doniralo ustekleničeno vodo, ki je na voljo pri kapelici v Boračevi. Poleg tega bo podjetje Saubermacher do 10. ure postavilo kontejnerje pri kapelici. Prosijo, da v kontejnerje ne odlagajo nevarnih odpadkov.

poplava, radenci, boračeva
Dani Mauko
Poplave.

 

poplave, radenci
Roman Leljak/FB
Poplave v Občini Radenci.

hrastje, poplave
Tadej Leopold/FB
Hrastje

poplave, spodnja-ščavnica
Ester Malec/Radarji v Pomurju FB
Spodnja Ščavnica – cesta za Police je neprevozna.

dež, padavine, poplave
Natalija Gorički/Radarji v Pomurju FB
Poplavljena cesta Orehovci–Gornja Radgona

dež padavine naliv gornja-radgona radenci