vestnik

Zaradi pol milijona evrov madžarskega denarja počilo med Magyarjem in Orbanom

Rok Šavel, 1. 12. 2023
Rok Šavel
Lendavski župan Janez Magyar in predsednik krovne organizacije pomurskih Madžarov Dušan Orban sta se znašla na nasprotnih bregovih, čeprav sta občina in PMSNS partnerja pri številnih projektih.
Aktualno

PMSNS zadržala sredstva za obnovo vrtca v Čentibi – Občina Lendava zaradi neplačila vložila predlog za izvršbo

Javna skrivnost je, da odnosi med lendavsko madžarsko skupnostjo oziroma konkretno njenim vplivnim članom, županom Občine Lendava Janezom Magyarjem, in vodstvom krovne organizacije pomurskih Madžarov že dlje časa niso bleščeči. Sedaj so se zaradi spora glede (ne)plačila pogodbenih obveznosti še drastično poslabšali, kar bi lahko imelo usodne posledice za celotno madžarsko manjšino v Pomurju.



Lendavska občina je namreč zoper Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost (PMSNS), ki jo vodi Dušan Orban, vložila predlog za izvršbo zaradi neplačila dobrega pol milijona evrov pogodbenih obveznosti za obnovo vrtca Čentiba. Gre za projekt, ki ga je lendavska občina načrtovala v letošnjem proračunu s podobno finančno konstrukcijo kot investiciji v telovadnico in prizidek k vrtcu v Gaberju, to je s sofinanciranjem s sredstvi madžarske fundacije BGA. Junija letos sta občina in PMSNS, ki je v imenu madžarske fundacije skrbnik sredstev in pogodbeni partner občine, podpisali sporazum, občina pa je konec avgusta s srbskim podjetjem Inobačka kot izbranim izvajalcem na javnem razpisu podpisala pogodbo v vrednosti 648 tisoč evrov z davkom. Dela so že potekala, ko je v začetku oktobra občina manjšinski organizaciji poslala prvi popoln zahtevek za nakazilo 516 tisoč evrov.

Kljub večkratnim pozivom in opominu pred izvršbo denarja na občinski račun ni bilo. Občini tako, kot so utemeljili, ni preostalo drugega, kot da denar terja po sodni poti, hkrati pa je moral občinski svet sprejeti še sklep, s katerim so investicijo vsaj začasno pokrili iz lastnega žepa s proračunskimi prerazporeditvami. »Nimajo nobenih vzvodov, da bi zadrževali namenska sredstva za vrtec, ki so jih prejeli iz Madžarske,« je jasen Magyar, ki problematizira tudi, da PMSNS teh sredstev naj niti ne bi več imela na računu. Kot dodaja lendavski župan, manjšinska organizacija že prvotnemu občinskemu zahtevku ni ugovarjala ali ga reklamirala, kakor tudi ne večkratnim pozivom za plačilo in opominu pred izvršbo po zapadlosti terjatve, zato so morali v skladu s postopkom zaščititi interese občine in sprožiti izvršbo. Ugovor PMSNS je prišel šele po sklepu o izvršbi, z njim pa po besedah Magyarja zavajajo sodišče, saj trdijo, da zahtevka za plačilo od občine niso prejeli in da terjatve nimajo evidentirane v poslovnih knjigah. To je po navedbah župana celo kaznivo dejanje, zato bodo zoper PMSNS in odgovorno osebo vložili tudi kazensko ovadbo.

Dušan Orban zadeve javno sprva ni želel komentirati, saj je spor najprej želel pojasniti vodstvom občinskih samoupravnih narodnih skupnosti in svetu PMSNS, kar je tudi storil na sredini seji. Sejo je v tem delu zaprl za javnost. Prav je, da najprej dobijo pojasnila neposredno od predsednika in ne prek medijev, nam je pred tem povedal prvi mož krovne organizacije pomurskih Madžarov. Nam je pa zatrdil, da nikakor ne drži, da na računu naj ne bi imeli potrebnih sredstev, ravno tako dodaja, da je sodišče po njihovem ugovoru sklep o izvršbi razveljavilo. To sicer ne pomeni konca zapleta, saj se bo v skladu s postopkom po odgovoru lendavske občine na ugovor spor preoblikoval v gospodarsko pravdo in nadaljeval na pristojnem sodišču. »Najhuje je to, da očitno ni nobenega nadzora, saj ne gre za sredstva manjšinske organizacije, ampak od madžarske države za točno določen namen,« še pravi Magyar. Za odziv na zaplet smo poklicali tudi madžarskega veleposlanika Andorja Davida, a je bil brez komentarja, saj da se v notranje zadeve ne želi vmešavati. PMSNS naj bi sicer zmotilo predvsem dogajanje v zvezi z javnim naročilom, prek katerega je lendavska občina posel za obnovo vrtca oddala Srbom. Med petimi ponudniki je najugodnejšo ponudbo oddalo podjetje Zidarstvo Maučec, a ga je občina zaradi neustreznih obrazcev izločila, po pogajanjih pa za izvajalca izbrala gradbeno podjetje iz Novega Sada. Magyar ob tem pravi, da to ni stvar manjšinske organizacije, saj za javno naročilo odgovarja naročnik.


Orban: »Občina ni izpolnila obveznosti.« Magyar: »Katerih?«


Po seji se je Orban na dogajanje odzval s pisno izjavo, v kateri je najprej navedel, da ima PMSNS z lendavsko občino v teku tri projekte, ki jih sofinancira Madžarka preko sklada BGA. Poleg obnove stare šole v Čentibi za obnovo vrtca, je tu še izgradnja telovadnice za potrebe podružnične šole Gaberje in ureditev nove igralnice za potrebe dvojezične enote Gaberje lendavskega vrtca. Potrebna sredstva, ki jih je PMSNS pridobila s strani BGA, ni nakazala na občino le v spornem primeru obnove vrtca v Čentibi, kar v krovni organizaciji pomurskih Madžarov utemeljujejo s tem, da lendavska občina ni izpolnila dogovorjenih obveznosti iz sporazuma. Kot navajajo v izjavi za javnost, so lendavsko občino večkrat povabili k sestanku za razrešitev odprtih vprašanj v zvezi s projekti. 

»Potrebne so namreč novelacije projektnih in finančnih načrtov, ki jih PMSNS brez sodelovanje Občine Lendava ne more pripraviti, saj je naročnik gradbenih del Občina Lendava. Sestanek bi bil med drugim potreben tudi zaradi priprave dodatkov k pogodbi, tudi zaradi podaljšanja rokov za ivedbo projektov, saj sporazum o sodelovanju med Občino Lendaava in PMSNS določa, da je rok za izvedbo vseh treh investicij 31.12.2023,« so poudarili v dopisu. 

Kot poudarja Orban, si PMSNS želi, da se projekti izvedejo, vendar si prizadevajo, da se razjasnijo odprta vprašanja, kar je tudi njihova dolžnost, saj je kot predsednik PMSNS odgovoren za porabo izdatne podpore madžarske vlade. Odprta vprašanja se po njegovem prepričanju lahko zelo enostavno razrešijo na skupnem sestanku, za katerega pa naj občina ne bi izkazovala interesa. »Naš cilj je vsekakor realizacija teh projektov, predvsem zaradi prizadevanja po izboljšanju pogojev vzgoje in izobraževanja naših otrok,« so jasni v krovni organizaciji madžarske manjšine. 

Magyar pravi, da so na občini na vse pozive zmeraj odgovorili in hkrati javno poziva, da naj na PMSNS konkretno navedejo, katerih pogodbenih obveznosti občina ni izpolnila. »Mi smo že v začetku leta pisno zahtevali podaljšanje roka za izvedbo projektov, saj PMSNS ni pravočasno pristopila k pripravi sporazuma. Šele, ko smo urgirali na Madžarsko, so sporazum pripravili in nato smo lahko na podlagi tega razpisali javno naročilo,« pojasnjuje lendavski župan, ki meni, da PMSNS zavlačuje tudi sedaj in išče načine, kako bi opravičila, da ne nakaže namenskega denarja.

»Na podlagi podatkov, ki jih imamo, ocenjujemo, da tega denarja ne morejo nakazati, saj bo sicer ogroženo njihovo poslovanje,« še pravi Magyar, ki je tudi precej oster do Orbana in mu očita neodgovorno ravnanje na račun lendavskih otrok, hkrati pa izpostavlja vprašanje, kakšna je  razlika med tem projektom in projektom prenove kulturnega doma v Dobrovniku.

Tudi ta projekt je namreč sofinancirala madžarska država preko sklada BGA, in sicer v višini dobrih 496 tisočakov, pri čemer je nakazilo na račun dobrovniške občine bilo izvedeno lanskega aprila preko dobrovniške madžarske skupnosti in ni bilo nobenih zapletov. Na lendavski občini ob tem poudarjajo, da niti PMSNS, niti Orban, nista pristojna za nadzorovanje gradnje ali poteka investicije, saj nastopata zgolj v funkciji posrednika, ki mora v skladu s sporazumom sredstva prenakazati lendavski občini. 


Nepojasnjeno nakazilo v Budimpešto


Ob dogajanju v oči bode tudi posel, ki so ga v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS) izvedli v približno istem obdobju, kot so se dogajali zapleti z lendavsko občino, to je preureditev kmetije v Banuti. Tudi v tem primeru je manjšinska organizacija prejela namenski denar, natančneje od ministrstva za kmetijstvo oziroma agencije za kmetijske trge in podeželje. Na javni razpis sta prispeli ponudbi lendavskega podjetja Legartis in družbe B&G General iz Budimpešte. Najugodnejšo ponudbo, v višini 652 tisoč evrov, je oddala družba Legartis, a so v PMSNS izvedli še pogajanja, v katerih pa so novo ponudbo oddali zgolj Madžari. In tudi uspeli, saj so prvotno ponudbo, ki je znašala skoraj 800 tisoč evrov, spustili na 567 tisoč. Zanimivo je, da so v PMSNS navedeni madžarski družbi 10. novembra nakazali več kot 655 tisoč evrov, medtem ko je lendavska občina za obnovo vrtca ostala praznih rok. Ni sicer povsem jasno, kaj ta znesek predstavlja, saj je višji od pogodbenega za posel preureditve kmetije v Banuti, vnaprejšnje plačilo v pogodbi niti ni predvideno, saj naj bi PMSNS plačevala izvajalcu tako imenovane mesečne obračunske situacije. Orban nam pojasnila v zvezi s tem ni dal, je pa zanikal, da bi namenski denar iz Madžarske za obnovo vrtca nakazali madžarskemu gradbincu za preureditev kmetije v Banuti, kjer je v igri namenski denar slovenske države. 

janez-magyar pmsns madžarska-manjšina občina-lendava izvršba dušan-orban