vestnik

Zaradi posledic okužbe je bil zapisan smrti, sedaj živi s presajenimi pljuči

Majda Horvat, 30. 9. 2021
Majda Horvat
Leon Zelko, Zlatko Horvat in Zoran Hoblaj
Aktualno

Zdravko Horvat iz Pušče je ostal živ, ker lahko diha s presajenimi pljuči. Boj z boleznijo je medtem izgubil njegov oče, s katerim je živel sam po smrti matere, ki jo je izgubil star komaj tri leta.

Zdravko Horvat iz Pušče je bil še pred enim letom vključen v izvajanje pomoči družini na domu, ki jo nudi Dom starejših Rakičan. Zdaj pa priljubljen sodelavec in oskrbnik starejših živi neko povsem drugo življenje. Posledice okužbe s koronavirusom so bile zanj tragične, vendar živi, ker lahko diha s presajenimi pljuči. Boj z boleznijo je medtem izgubil njegov oče, s katerim je živel sam po smrti matere, ki jo je izgubil star komaj tri leta, prav tako njegov stric. In vsi trije so zaradi posledic okužbe s koronavirusom hkrati ležali v bolnišnici v komi, torej ne da bi vedeli drug za drugega.

Zdravko se je zbudil v kliničnem centru v Ljubljani, kjer so ga rešili s presaditvijo pljuč. Najprej so ga želeli poslati na operacijo v Nemčijo, kjer pa so ga zaradi velikega tveganja zaradi okužbe zavrnili. Zdravniki v Ljubljani so se potem odločili, da bodo poskušali, saj nimajo kaj izgubiti. Zdravko je namreč bil brez operacije zapisan smrti. To je bila za vse nas težka borba za življenje, pravi Zdravko, ki je bolnišnico zapustil po devetih mesecih zdravljenja in številnih zapletih  tudi po transplantaciji pljuč. Domov je prišel sredi poletja.

Hvaležen je vsem, ki so v najtežjih trenutkih mislili in molili zanj, pove, in za vso pomoč, ki je je deležen zdaj. Tudi denarne pomoči sodelavcev, ki so jo zbrali za njegovo okrevanje ter ob izgubi očeta. Izročila sta mu jo direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj in Leon Zelko, vodja dejavnosti pomoči družini na domu, ki sta ga obiskala na domu. 

Več o boju Zlatka Horvata za življenje boste lahko prebrali v prihodnji številki Vestnika, ki bo izšla 7. oktobra. 

zdravko-horvat kovid presaditev-pljuč