vestnik

Splošna bolnišnica Murska Sobota: Bolniki prepozno do vabil na preglede, a ko jih ni, morajo nazaj v čakalno vrsto

Majda Horvat, 10. 9. 2021
Jure Zauneker
Izostanek pri pregledu ali storitvi ni le težava bolnika, ki mora zato spet čakati na storitev, ampak tudi za potek dela v bolnišnici.
Aktualno

Pošta Slovenije odgovornost prelaga na pošiljatelja, soboško bolnišnico, v tej odgovarjajo, da jih pošta ni opozorila na posledice ločevanja korespondence po prednosti.

Bolnik je ob desetih s pošto prejel pisno vabilo Splošne bolnišnice Murska Sobota na specialistični pregled, na katerega je bil naročen isti dan ob osmi uri zjutraj. Na srečo je bil ta dan doma in je lahko pohitel v bolnišnico, kjer se je osebju opravičil za zamudo in pojasnil, kaj se je zgodilo. Vabilo mu je bilo poslano tri dni prej.

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste
Jure Zauneker
Prepozno prejeto vabilo na pregled ali preiskavo ima za bolnika neprijetne posledice, saj ga pri ponovnem razvrščanju na čakalni seznam obravnavajo kot zamudnika.

Zadnje čase se dogaja, da marsikdo ne pride na pregled ali poseg na določen termin prav zato, ker vabilo prejme prepozno, ugotavljajo nekateri zaposleni v bolnišnici, da prihaja do tega, da vabljeni pozno prejmejo vabilo, pa je dejal tudi Daniel Grabar, direktor bolnišnice. Razlogov, zakaj dostava pisem po pošti traja več dni, kot je bilo to običajno prej, vodstvo ne pozna, a Grabar dopušča možnost, da je pošta poslala kakšno obvestilo, vendar s tem niso vsi seznanjeni. Res pa je tudi, še doda, da zdaj, ko poskušajo v bolnišnici skrajšati čakalne dobe, vabila pošiljajo le dva ali tri dni prej, drug način vabljenja, ki ga uporabljajo, pa je klicanje bolnikov po telefonu ali pošiljanje elektronskih sporočil. Vendar tak način ni vedno zanesljiv, pove direktor Grabar. Bolnika namreč ni mogoče vedno priklicati na telefon ali vedeti, da je na drugi strani prava oseba.

Prepozno prejeto vabilo na pregled ali preiskavo ima za bolnika neprijetne posledice, saj ga pri ponovnem razvrščanju na čakalni seznam obravnavajo kot zamudnika. Ker gre v tem primeru za opravičljiv razlog za izostanek, ga po pravilniku o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah razvrstijo na čakalni listi na prvo prosto mesto. »Prosili pa bi, da tisti pacienti, ki prejmejo pošto prepozno, čim prej pokličejo naročniško službo, da bodo dobili nadomestni termin,« poudari Grabar.


Na čakalno listo na konec seznama uvrstijo tiste paciente, ki svojega izostanka ne opravičijo. Dopust ob izdani napotnici zelo hitro nikakor ne more biti opravičljiv razlog, da bolnik ne mora priti na pregled. Takšno ravnanje pa tudi škoduje tistim, ki resnično potrebujejo pregled, so glede naročanja ob izostanku še sporočili iz murskosoboške bolnišnice.

pošta-bolnica
Jure Zauneker
Če se uporabniki odločijo za prednostni prenos, je njihova pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke.

Izostanek pri pregledu ali storitvi ni le težava bolnika, ki mora zato spet čakati na storitev, ampak tudi za potek dela v bolnišnici. Zaradi spreminjajočih se okoliščin, povezanih tudi s prilagajanjem na razmere zaradi širjenja virusa, je delo težko organizirati dolgo vnaprej in se to nenehno spreminja, zato bolnike večkrat kličejo na storitev tudi z danes na jutri. Zato je težko izvajati določilo pravilnika, po katerem naj bi izvajalec vzpostavil stik s pacientom, ki je uvrščen na čakalni seznam, najmanj deset dni pred načrtovano izvedbo zdravstvene storitve, torej terminom. K takšnim razmeram, ki vplivajo na način vabljenja bolnikov, je zdaj torej svoje dodala še sprememba pravil glede razvrščanja pisemskih pošiljk na prednostne in neprednostne.



Prednostno je dražje

Pošta Slovenije je julija letos zaradi spremembe splošnega akta o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki ga je pripravila in objavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), začela ločevati pošiljke korespondence na prednostne in neprednostne. »Razlog za spremembo je upadanje količin pisemskih pošiljk zaradi e-substitucije in spremenjenih navad uporabnikov. Prav zaradi navedenega je AKOS izvedel analizo potreb uporabnikov in analiziral regulacijo poštnega trga v drugih evropskih državah,« so na Pošti Slovenije zapisali v odgovoru na naša vprašanja. Pri prenosu pisemskih pošiljk torej ne gre za zamude, poudarjajo, temveč se zagotavljajo roki prenosa prednostnih in neprednostnih pošiljk, kot jih predpisuje omenjeni dokument glede izvajanja poštnih storitev. Če se uporabniki odločijo za prednostni prenos, je njihova pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke (D + 1, D je dan oddaje pošiljke v prenos). V primeru izbire neprednostnega prenosa pa je pisemska pošiljka praviloma dostavljena v treh delovnih dneh od oddaje pisemske pošiljke v prenos (D + 3).

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste
Jure Zauneker
Pošta Slovenije je julija letos zaradi spremembe splošnega akta o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve začela ločevati pošiljke korespondence na prednostne in neprednostne.

Pošta Slovenije je poslovne uporabnike o spremembi razvrščanja pisemskih pošiljk obvestila po prejemu potrditve splošnih pogojev in cen od AKOS, in sicer z dopisi 23. junija, širšo javnost pa prek medijev in spletne strani, so na vprašanje o načinu obveščanja bolnišnice o spremembi za Vestnik odgovorili iz službe za odnose z javnostmi pri pošti. »Skladno z omenjeno spremembo je torej pošiljatelj tisti, ki lahko izbere, ali bo njegova pošiljka dostavljena prednostno ali neprednostno,« so še dodali. V murskosoboški bolnišnici oznak prednostno še ne uporabljajo. Če bi pošta bolnišnico opozorila, da je treba pošiljke kategorizirati na tak način, pove Grabar, bi to tudi storili, vendar pogovora o tem ni bilo.

Prednostne pošiljke je torej treba ločiti od neprednostnih z dodatno oznako na ovoju, po novem pa je različna tudi cena prenosa. Cena standardnega pisma, ki je poslano prednostno, je 0,67 evra, cena za neprednostno poslano standardno pismo pa 0,62 evra. Pri pošiljanju priporočenega prednostnega pisma do 20 gramov je cena 2,05, medtem ko je cena za neprednostni prenos 1,95 evra. Tudi te nove cene, ki so jih uvedli skupaj z odločitvijo o ločevanju pisemskih pošiljk, je potrdil AKOS.

Do 1200 ovojnic na dan 
Dnevno iz bolnišnice pošljejo od 600 do 1200 modrih in belih ovojnic, ki zajemajo vabila, naročila in obvestila o čakalni dobi. V modrih ovojnicah ob vabilih pošljejo tudi izvide, zato natančne evidence samo o poslanih vabilih na pregled ali storitev v bolnišnici nimajo.

čakalne-vrste pošta poštne-storitve prednostna-obravnava