vestnik

Zaradi razmer v trgovinah grozijo s stavko

Vestnik, 19. 3. 2020
Reuters
Slika je simbolična
Aktualno

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zahtevajo, da se delovni čas v trgovinah omeji do 18. ure oziroma se prilagodi lokalnim specifikam: “Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma.”

Kot so še zapisali glede vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, v sindikatu pozdravljajo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako prednostni vstop v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu. “Ostro pa kritiziramo minimalno dolžino delovnega časa od 8. ure do 20. ure, saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti COVID-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji.”

Še nekatere zahteve sindikata:

- "Zahtevamo ureditev dodatnega izplačila za zaposlene, ki v teh dneh skrbijo za normalno delovanje trgovinske dejavnosti in so kot taki najbolj izpostavljeni grožnjam COVID-19, in sicer z dodatkom najmanj 50 odstotkov osnovne plače."

- "Vlada Republike Slovenije je 16. 3. 2020 v svojih pojasnilih k Odloku o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji zapisala, da drogerije niso določene kot izjema v prvem odstavku 2. člena odloka. Kljub jasno zapisani prepovedi obratovanja nekatere drogerije nadaljujejo z obratovanjem po spremenjenem delovnem času ali celo po ustaljenih tirnicah."

- "Zahtevamo vzpostavitev varnostnega sistema pred vstopom v trgovine, saj je trenutna situacija za zaposlene neobvladljiva in hkrati nevarna za širšo slovensko javnost. Varnostni sistem naj zagotovi, da v trgovine vstopa le omejeno število oseb hkrati, ostali prebivalci pa naj v kulturni vrsti z razdaljo do 1,5 m med seboj, pod nadzorom policije, vojske, civilne zaščite ali drugih pristojnih organov, čakajo pred trgovino. Sedaj je to prepuščeno pravnim osebam in varnostnim službam, če jih pravne osebe sploh imajo."

- "Zahtevamo sprejetje natančnih pravil ravnanja ob vstopu v trgovine (predpisana higiena za državljane, ki vstopajo v trgovine z obvezno uporabo razkužilnih točk) in pred blagajnami, da bodo na tleh oznake, kje naj stoji naslednji kupec, z namenom določitve primerne oddaljenosti med kupci. Prav tako naj se omogoči mehanska zaščita zaposlenih na blagajnah s pleksisteklom (zaščita blagajn)."

trgovina stavka