vestnik

(ZDRAVNIŠKA STAVKA V POMURJU) V SBMS ta teden odpovedali 21 operacij

Vestnik.si, 26. 1. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V treh zdravstvenih domovih delajo kot običajno, v ZD Gornja Radgona nekateri zdravniki obravnavajo samo bolnike, ki osebno pridejo v ambulanto.

Zaradi stavke zdravnikov so v tem tednu v Splošni bolnišnici Murska Sobota odpovedali 21 operativnih posegov. Prav tako je bilo v času stavke odpovedanih približno 700 zdravstvenih storitev. Vse paciente so prenaročili na čim krajši možen termin. Kot še pravijo v bolnišnici, bodo bolnike prenaročali tako dolgo, dokler se stavka ne konča.

V ZD Lendava delo ves čas stavke poteka nemoteno, nobenega naročenega pacienta niso odslovili ali mu ne izdali zdravniškega potrdila za izplačilo nadomestil zaradi bolniške oziroma začasne odsotnosti z dela. Vodstvo doslej tudi ni prejelo nobene pritožbe pacientov zaradi morebitnega kratenja pravic do zdravstvene oskrbe.



Nobenega bolnika doslej niso prenaročili tudi v murskosoboškem zdravstvenem domu, kjer stavka prav tako poteka tako, da oskrba pacientov ostaja nespremenjena.

V ZD Gornja Radgona se glede načina stavke ali stavkovnih dejanj odloča vsak zdravnik sam. Večina zdravnikov opravlja vse storitve, nekateri pa pacientom še vedno ne omogočajo telefonskega dostopa ali po elektronski pošti, tako da morajo ambulanto obiskati osebno, kjer potem dobijo vse storitve. Prav tako nekateri ne izdajajo bolniških potrdil.

Tudi v ljutomerskem zdravstvenem domu se zdravniki načeloma pridružujejo stavki, ob tem da delo poteka nemoteno in neokrnjeno v vseh ambulantah ter dejavnostih. Nobenega pacienta niso odslovili ali ga prenaročili, sprejemajo telefonske klice in odgovarjajo na elektronsko pošto. Nobenemu tudi niso odrekli izdaje zdravniškega potrdila zaradi bolniške odsotnosti.

stavka pomurje zdravstveni-domovi sb-murska-sobota