vestnik

Zaradi talent centra počilo med župani, katere regijske projekte pošiljamo Jevšku na mizo?

Rok Šavel, 16. 10. 2024
Rok Šavel
Seja Razvojnega sveta Pomurske regije
Aktualno

Po burni razpravi večina članov Razvojnega sveta Pomurske regije le potrdila predlagano uvrstitev najpomembnejših regijskih projektov v osnutek prve dopolnitve dogovora za razvoj regije Pomurje 2021-2027.

Pred člani Razvojnega sveta Pomurske regije, ki ga sestavljajo župani, gospodarstvo in nevladniki, je bila danes ena izmed najpomembnejših odločitev, ki bo tako ali drugače vplivala na razvoj regije. Na mizi so namreč imeli potrditev osnutka dogovora za razvoj regije, v katerem so bili določeni tako imenovani najpomembnejši regijski projekti, ki se bodo financirali iz istoimenskega mehanizma. Za Pomurje je bilo po predhodno uvrščenem projektu PONI na voljo 38 milijonov evrov, ni pa skrivnost, da so bili župani vseskozi sila nezadovoljni z omejitvami in razpisnimi pogoji, zaradi katerih so v mehanizmu le s težavo našli mesto za svoje projekte.

dogovor-za-razvoj-regije
Rok Šavel
Seja Razvojnega sveta Pomurske regije

Po dolgotrajnem usklajevanju tudi predlog, ki je bil danes na mizi, ni dosegel popolnega konsenza, in sicer predvsem zaradi vključitve projekta Tehnološki kompetenčni center Soboško jezero, bolj znan kot talent center. Ta je bil sprva ocenjen na vrtoglavih 13,7 milijona evrov, kar bi seveda povsem porušilo razmerja znotraj mehanizma, zato so v soboški občini, ki je predlagateljica projekta, pristali na kompromis. Glede na višino razpoložljivih sredstev regije naj bo za projekt v osnutku DRR na razpolago 2,3 milijona evrov, a z zanko. Če bi ob pregledu oziroma tako imenovanem "teritorialnem dialogu" kakšen drug projekt odpadel, kar je očitno zelo verjetno, se bo preostanek sredstev namenil Tehnološkemu kompetenčnemu parku Soboško Jezero. Na to pa niso pristali nekateri župani, prisotni na tokratni seji.

Na potezi je ministrstvo

Glasno nasprotovanje "bianco menici", ki se s tem dodeljuje soboškemu projektu, so izrazili lendavski župan Janez Magyar, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel in radenski župan Roman Leljak. Pomisleke do celotnega mehanizma, nad katerim dejansko nihče ni izrazil navdušenja, niti skrbnica regije z ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj Metka Farič in predsednik razvojnega sveta Tadej Ružič, je imel tudi šalovski župan Iztok Fartek. Po burni razpravi, kjer je bilo slišati marsikaj, od očitkov, da posamezni občinski projekti pač ne sodijo med regijske projekte, do tega, da naj za soboški projekt prispeva tudi gospodarstvo, če se že zgledujejo po graškem talent centru, vendarle ni prišlo do zavrnitve. Pred koncem seje, ob glasovanju za osnutek dogovora, sta Magyar in Leljak sejo celo protestno zapustila. Vseeno pa je bil predlog osnutka dogovora brez večjih težav potrjen, saj je zanj glasovalo 17 članov, pri čemer glas županov šteje za dva, tako da je bilo za skupno 24 glasov. To seveda še ni dokončna odločitev, saj bo sedaj svoje povedalo ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, nato pa gre zadeva še enkrat skozi razvojni svet in nato tudi svet regije.

dogovor-za-razvoj-regije
Rok Šavel
Seja Razvojnega sveta Pomurske regije

Več o dogajanju na seji in burni izmenjavi med župani pa v enem izmed naslednjih prispevkov. V nadaljevanju si lahko pogledate seznam projektov, ki so bili potrjeni za vključitev v osnutek dogovora za razvoj regije.

dogovor-za-razvoj-regije
RC MS
Seznam projektov

dogovor-za-razvoj-regije
RC MS
Seznam projektov

dogovor-za-razvoj-regije
RC MS
Seznam projektov

razvojni-svet-pomurske-regije tadej-ružič regijski-projekti regionalni-razvoj dogovor-za-razvoj-regije