vestnik

Zaradi telenovel vzljubila španščino

Damjana Nemeš, 23. 5. 2021
Osebni arhiv
Španščina, ki jo je spoznala ob spremljanju telenovel, jo je očarala zaradi zvena besed. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Na državnem tekmovanju v znanju španščine je v svoji kategoriji prejela zlato priznanje

Dijakinja četrtega letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Žana Horvat iz Velike Polane se je udeležila državnega tekmovanja srednješolcev v znanju španščine, ki ga je izvedlo Slovensko društvo učiteljev španščine. Prejela je zlato priznanje in zasedla sedmo mesto. »Uspeh je res nekaj posebnega, saj sedmo mesto v državi pomeni vrh. Uspeha sem se zelo razveselila, saj gre za potrditev, da stopam po pravi poti in da je to moje poslanstvo,« je povedala Horvatova.

Državno tekmovanje v španščini Dilo en español je izjemoma potekalo po spletu, posebno pa je bilo tudi zato, ker so dijaki tekmovali v dveh kategorijah. V prvi je tekmovalo 76 dijakov, ki se španščino učijo tretje leto, v drugi kategoriji, v kateri je tekmovala tudi Horvatova, pa 60 dijakov četrtega letnika, ki so se v minulem šolskem letu z doseženimi rezultati na šolskem tekmovanju uvrstili na državno tekmovanje, ki pa je takrat odpadlo zaradi epidemije. »Letošnje tekmovanje se je zaradi tehničnih zadev zdelo malce težje, saj smo morali pošiljati fotografije eseja, napisanega na roko. Nekaj skrbi je bilo tudi zaradi internetne povezave, ki ni smela biti prekinjena, sicer bi bile možnosti za nadaljevanje tekmovanja zelo omejene,« je pojasnila sogovornica.

Odločila se je za študij španščine in slovenščine

Tekmovanje so sestavljale naloge pisnega izražanja, bralnega razumevanja, poznavanja in rabe jezika ter kulture in civilizacije, razpisana tema s področja kulture in civilizacije pa je bila Inventos hispanos oziroma hispanski izumi. Horvatova se na tekmovanje ni veliko pripravljala, saj je ravno takrat imela veliko obveznosti za šolo. »Pripravljala sem se le zadnjih nekaj dni pred tekmovanjem. Verjamem, da bi ob bolj intenzivnih pripravah lahko posegla po še višjem rezultatu. Kljub temu me osrečuje dejstvo, da nivo mojega znanja španščine tudi brez večjih priprav konkurira najboljšim v državi.«

Velikopolančanka, ki se je španščino začela učiti v srednji šoli, se je nad tem jezikom navdušila že v otroštvu, ko je z babico spremljala telenovele. Jezik jo je, tako pravi, popolnoma očaral zaradi čudovitega zvena besed in dinamičnosti. »Špansko govoreče telenovele z velikim vzhičenjem spremljam še danes. Zaradi njih sem se naučila osnov španščine, morda pa so mi pomagale doseči še višjo stopnjo znanja jezika,« pojasnjuje. Jeseni bo začela študirati španščino in slovenščino na filozofski fakulteti v Ljubljani. Nad jeziki je na splošno navdušena, poleg španščine sta jo očarali tudi francoščina in italijanščina, veliko prostega časa pa nameni tudi slovenščini, saj piše poezijo, zaradi katere pobegne v svoj svet in ga oblikuje po lastnih željah in hrepenenjih.

tuji-jeziki španščina