vestnik

(OBČINA LENDAVA) Zasebni kapital išče postransko korist

Majda Horvat, 25. 1. 2023
Majda Horvat
Zidanici, ki ju je lendavska občina lani kupila od mariborskega podjetnika za projekt Adrenalinski center Vinarium. Foto Majda Horvat
Aktualno

Pri razglednem stolpu kupili dve zidanici, ki sta šele pred kakšnim letom prešli v roke mariborskega podjetnika.

Občina Lendava bo letos za dejavnost in razvoj turizma namenila po predlogu proračuna 1,2 milijona evrov, od tega skoraj dve tretjini za dve ključni turistični točki, 430 tisoč evrov za razgledni stolp Vinarium in 280 tisoč evrov za zipline Vinarium. Del tega zneska bo Turistična zveza Lendava vabi, ki ji je občina v začetku lanskega leta oba objekta zaupala v petletno upravljanje, vrnila na račun občine s pobranim denarjem od vstopnic oziroma spustov. Kolikšen bo delež pokritja, bo seveda odvisno od letošnje turistične bere ali obiskanosti obeh atrakcij ter stroškov obratovanja.

Ob razmeroma velikem javnem vložku v spodbujanje dejavnosti in gradnjo turistične infrastrukture se morda zdi obrobna proračunska postavka za Adrenalinski center Vinarium v višini 30 tisoč evrov. Toda projekt je treba videti kot večletno naložbo v tretjo atrakcijo, ki naj bi prispevala k bogatitvi turistične ponudbe predvsem za mlajše obiskovalce. Ob tem pa vzbuja pozornost dejstvo, da se občina vlaganj v turistično infrastrukturo še vedno loteva sama z javnim denarjem oziroma s pridobljenimi razvojnimi sredstvi. In to kljub temu da postajajo Lendavske gorice z okolico razglednega stolpa že mikavne za zasebne vlagatelje in da športni turizem z dodatkom adrenalinske ponudbe postaja vse bolj pomemben v turističnem gospodarstvu.



Nekomu ustvarjajo poslovne priložnosti?

Da občina na enem od najbolj obiskanih turističnih območij v Sloveniji s takim pristopom nekomu ustvarja poslovne priložnosti, medtem ko bi bila lahko zgodba obrnjena, priča med drugim občinski nakup dveh objektov z zemljiščem v bližini razglednega stolpa oziroma nasproti ciljnega platoja jeklenice. Nakup dveh zidanic je občina uvrstila v načrt ravnanja s stvarnim premoženjem po sklepu občinskega sveta marca lani, junija pa že tudi sklenila prodajno pogodbo z lastnikom obeh nepremičnin iz Maribora. Čeprav je ta v poslu nastopil kot fizična oseba, je v poslovnih krogih poznan kot podjetnik, ki se ukvarja s svetovanjem in nepremičninskimi posli ter še drugimi običajno donosnimi vlaganji v dejavnosti. To razkrivajo poslovni naslovi podjetij, vpisani na istem naslovu, kot je sedež pravnega subjekta, Andreja Bratkoviča, s. p., ki mu je lendavska občina tudi nakazala glavnino kupnine.



Po naših podatkih je prodajalec prišel do nepremičnin, ki jih je nato občina kupila za potrebe adrenalinskega centra, tako da je na dražbi premoženja nekega dolžnika nastopil kot upnik z vpisano hipoteko na obeh nepremičninah. Dolg naj bi skupaj z obrestmi znašal okoli 70 tisoč evrov, prenos premoženja na upnika pa je bil izveden maja 2021. Torej dobra dva meseca po tem, ko je lendavska občina prejela gradbeno dovoljenje za postavitev jeklenice za spust in ko je bilo povsem jasno, kako bo ta umeščena v prostor.

Občina je torej zdaj lastnica dveh zidanic za potrebe projekta Adrenalinski center Vinarium, v njiju pa naj bi uredili podporne prostore za jeklenico in ponudbo drugih adrenalinskih športov, kot so gorsko kolesarjenje, lokostrelstvo in podobno. Del enega objekta naj bi uredili tudi za nastanitve v sklopu razpršenega hotela Vinarium. Z denarjem, ki ga bo občina letos namenila za adrenalinski center, pa bi uredili še spremembo namembnosti objektov in kupili opremo.

občina-lendava vinarium