vestnik

(ZAVAROVANJA MALIH ŽIVALI) V Pomurju delež sklenjenih polic med nižjimi. V nekaterih primerih vrnili tudi nekaj tisoč evrov

Ines Baler, 23. 2. 2024
Jure Kljajić
Lastniki se za zavarovanje malih živali odločijo tudi zaradi zavedanja o visokih stroških veterinarskih posegov.
Aktualno

V zadnjih letih tudi v Sloveniji vse več zavarovalnic lastnikom malih živali ponuja zavarovanja za njihove ljubljenčke, predvsem pse in mačke. V naši regiji je delež sklenjenih pogodb nizek, priznavajo, smo pa preverili, kaj paketi zajemajo, kakšne so premije in kakšna povračila.

Zavarovalnica Vzajemna je tovrstno zavarovanje začela ponujati pred enim letom. Povedali so, da so v tem času zavarovali okoli tristo psov in mačk, najvišji delež prodanih polic je v osrednjeslovenski regiji, medtem ko je v pomurski majhen. V 93 odstotkih so stranke pri njih zavarovale pse, za te velja, da morajo biti starejši od treh mesecev in mlajši od osem let. Ponujajo tri pakete, ki se razlikujejo v kritju in višini zavarovalne vsote. Pravijo, da stranke najpogosteje izberejo srednji in najvišji paket, oba zajemata kritje veterinarskih storitev v primeru bolezni in nezgod, višji tudi ortopedske posege in zdravljenje raka. Cene paketov so različne. Mesečna premija najmanjšega paketa, ki poleg odgovornosti in pravne zaščite krije le veterinarske storitve v primeru nezgode, znaša slabih osem evrov za psa in sedem evrov za mačko, navajajo v zavarovalnici. Premije se nato z večjimi paketi zvišujejo, v največjem paketu za psa znaša 24 evrov, za mačka pa 20 evrov. »Vsem paketom je mogoče dodati kritje za primer pogina po enotni ceni 3,30 evra,« dodajajo.

V Vzajemni menijo, da se lastniki malih živali vse pogosteje odločajo za sklenitev zavarovanj zaradi visokih cen veterinarskih storitev, ki jih lahko močno udarijo po žepu. Doslej so zavarovanci pri njih največkrat uveljavljali storitve za splošne veterinarske preglede zaradi različnih akutnih bolezni ali poškodb. V minulem letu je Zavarovalnica Vzajemna zavarovancem povrnila stroške v 98 zahtevkih. »Med večjimi povračili, upoštevajoč soudeležbo, je bil primer tujka v črevesju. Povrnili smo stroške zdravljenja v skupnem znesku 1300 evrov,« pravijo in dodajajo, da je v obravnavi več primerov za kužke.



Zavarovanje hišnih ljubljenčkov že več desetletij omogočajo pri Zavarovalnici Triglav. »Priljubljenost psov, mačk in drugih hišnih ljubljenčkov iz leta v leto narašča, povečujejo se tudi (nepredvideni) stroški veterinarskih storitev, ki so med drugim posledica razvoja veterinarske medicine,« pojasnjujejo. Pri njih je zavarovanih več tisoč malih živali, delež pa je najnižji prav v vzhodni Sloveniji. »V zadnjih letih povpraševanje sicer narašča, vendar se lastniki malih živali še vedno ne zavedajo dovolj, da se lahko s sklenitvijo zavarovanja zaščitijo pred stroški, ki lahko nastanejo zaradi nepredvidljivih poškodb in bolezni njihovih hišnih ljubljenčkov. Prav to zavarovanje jim lahko pomaga pri celoviti skrbi za njihove hišne ljubljenčke, ko so ti najbolj ranljivi.«

close-up-veterinarian-taking-care-dog
Freepik
Fotografija je simbolična.

Opažajo, da se večina lastnikov odloči za takojšnje zavarovanje, se pa lahko zanj odločijo vse do dopolnjenega 18. meseca živali. Najpogosteje se lastniki odločijo za zavarovanje stroškov zdravljenja, sledi zavarovanje za primer pogina živali, nadgradnja obeh pa je še zavarovanje za čas bivanja v tujini in za čas prevoza živali. Izbirajo lahko med tremi paketi z različnim obsegom zavarovalnih kritij. Osnovno zavarovanje je možno skleniti za 15 evrov mesečno, žival mora biti čipirana, zdrava in v dobri kondiciji. Sklene se lahko v starosti od drugega meseca do sedmega leta. »Lastniki malih živali zavarovanje najpogosteje uveljavljajo za kritje veterinarskih stroškov zdravljenja težav s prebavili ali kožo, zdravljenja alergij in operacijskih posegov zaradi poškodb sklepov. V zadnjih letih opažamo porast koriščenja storitev za zdravljenje rakavih obolenj malih živali.« Večina škod je bila lani izplačana za zdravljenje. Pojasnili so še, da število zdravljenj ni omejeno, je pa omejena maksimalna dajatev zavarovalnice v enem zavarovalnem letu. Ta je odvisna od zavarovalnega paketa, pri malem je 3300 evrov, pri velikem 4300 evrov in pri tako imenovenem comfort 8100 evrov.

»Najvišji znesek za operacijo male živali je zavarovalnica doslej izplačala za zamenjavo obeh kolčnih sklepov živali, pri zdravljenju bolezni pa za kemoterapijo rakastega obolenja. V obeh primerih je izplačilo znašalo več tisoč evrov.«


Na podlagi izkušnje

Zavarovanje za živali ponujajo tudi pri Generaliju. Sklenjene police so v slovenskem merilu v manjšem deležu, a so razpršene po celotni Sloveniji. Tudi pri njih je več zavarovanj psov kot mačk. »Večinoma stranke sklepajo zavarovanja za mlade živali, so pa tudi primeri, ko se za zavarovanje živali odločijo, ko so te starejše,« pravijo. Premije so odvisne od vrste in vrednosti živali, od vrste in obsega kritja, za katero je sklenjeno zavarovanje, od popustov, do katerih je stranka upravičena, če ima pri njih sklenjena tudi druga zavarovanja. »V zadnjih letih povpraševanje po zavarovanju hišnih ljubljenčkov narašča, predvsem zaradi visokih stroškov veterinarskih storitev in zaradi visokih odškodninskih zahtevkov na podlagi odgovornosti iz posesti psov.« Generali največ zahtevkov za povračilo škode dobi zaradi stroškov zdravljenja živali. »Vsako leto je več povpraševanja po tovrstnih zavarovanjih, zato je tudi povračil stroškov vedno več. V slovenskem merilu, glede na tržni delež, pa gre v seštevku za minoren znesek,« še pravijo.

Koliko zavarovanj imajo sklenjenih pri Zavarovalnici Sava, zaradi poslovne skrivnosti ne razkrivajo, so pa sporočili, da je tudi pri njih več zavarovanj za pse. »Večina lastnikov žival zavaruje v prvih treh letih starosti živali, od tega je skoraj polovica zavarovanih že v prvem letu. Vsekakor pa lahko zavarovanje obnovijo kadar koli do 12. leta starosti živali,« pravijo. Osnova za zavarovanje je zavarovanje nevarnosti pogina živali v primeru nezgode. »Lastniki živali riziku pogina v primeru nezgode v veliki večini priključijo tudi zdravljenje, kar kaže na to, da se dobro zavedajo višine stroškov veterinarskih posegov. Od dodatnih zavarovanj najpogosteje izberejo odgovornost, pravno zaščito in asistenco Naše tačke.« Tudi oni zaznavajo povečano zanimanje za tovrstna zavarovanja in domnevajo, da je to sorazmerno z zavedanjem in izkušnjami, ki jih imajo lastniki s stroški zdravljenja. Cene so različne in odvisne od več dejavnikov, stranke pa lahko na njihovi spletni strani tudi pridobijo informativni izračun. Pojasnili so še, da skoraj v vseh prijavljenih škodnih primerih zdravljenja pride do povračila stroškov, in prepričani so, da skrb za pse in mačke niso le kakovostno hranjenje, streha nad glavo in obvezni obiski veterinarja. 

Namero o sklenitvi zavarovanja za psa ima tudi družina Lainšček iz Šalovec. Pred nekaj tedni so se morali zaradi bolezni posloviti od desetletnega rotvajlerja. Družina je medtem že kupila novega hišnega ljubljenčka, saj si brez njega ne predstavljajo vsakdana in kmalu ga bodo zavarovali. Za to so se odločili zaradi visokih stroškov zdravljenja, večkratnih obiskov veterinarja, operacij in preiskav, ki so jih imeli s prejšnjim psom. »Dobrodošlo je, če dobiš vsaj del stroškov povrnjenih, ker zneski niso majhni,« pravijo. 

zavarovanja zavarovanja-živali zavarovalnice