vestnik

Zavedanje lastnih korenin je pomembno

Vida Toš, 12. 9. 2018
Aktualno

Na srečanju družin rodbine Režonja iz Renkovec v Turnišču se je sestalo 141 od vseh 198 članov, ki jih danes šteje razširjena družina oziroma rodbina.

Včasih so se razširjene družine ali rodbine videvale pogosteje, kot danes; recimo na porokah, proščenjih ali pogrebih. Alojz Režonja - ki je bil poleg Antonije Kavaš, Bernarde Kuzma in Terezije Pavlinjek v organizacijskem odboru za pripravo družinskega srečanja razširnjene družine Režonjevih iz Renkovec v Turnišču - se tega še dobro spominja: "Proščenja, to je bilo to - na niti enem nismo manjkali!" Danes vsega tega ni več, zato si ljudje pripravljajo srečanja: "Pred štirinajstimi leti smo se že dobili, naša rodbina, tudi takrat smo se sešli v Turnišču. Takrat nas je bilo skupno okrog 130."


7b6da647cd5ebd2efaef746ce440cb1d
Arhiv Družine Režonja
Franc in Alojz sta prvi in drugi Francev sin iz drugega zakona, z Julijano, rojeno Vinčec. Franc, poročen z Zito, je imel sedem otrok, Alojz, poročen z Barbaro, šest.


Bernarda Kuzma, ki je v posebno knjižico, ki so jo izdali ob svojem rodbinskem srečanju, napisala uvod, je v njej opisala začetek rodbine: družina Režonja izhaja iz Renkovec. Franc Režonja, bil je to njen dedek, je bil rojen leta 1883 in se je najprej poročil z Ano Trboča, Rodili so se jima trije otroci. Leta 1922 je postal vdovec in se je ponovno poročil z Julijano Vinčec. Tudi z njo je imel tri otroke. Bernarda Kuzma: "Kako presenetljiv je lahko tok življenja vidimo ob dejstvu, da je Francu Režonji umrla hčerka iz prvega zakona in bila pokopana na isti datum, ko se mu je v drugem zakonu rodil prvi sin."
Družina, še piše Kuzmova v rodbinski publikaciji, se je preživljala s kmetijstvom, so pa veljali za tiste čase za eno bolj naprednih. Celotna rodbina Režonjevih je bila zelo verna.

75681c7f5df116d1cb1431ac6df3d779
Arhiv Družine Režonja
Desni par sta Režonjeva iz Renkovec, družino so po domače klicali Martinovi. Gre za prvega sina Franca Režonje iz prvega zakona, Štefana, ki se je poročil z Barbaro.


Tudi zato, saj spoštujejo svoje korenine, pravi Alojz Režonja, so se zdaj najprej dobili v Turniški cerkvi pri maši in se nato odpravili na kosilo: "Bilo je lepo in seveda smo imeli premalo časa. Ker nas je bilo toliko, je bil en dan seveda premalo, da bi si vse povedali (smeh), zato smo se zdaj zmenili, da bi se dobivali na pet let."


Bernarda Kuzma: "Za nas, potomce je pomembno, da poznamo svoje korenine in se jih zavedamo. Predvsem pa, da ohranjamo družinske vrednoste in jih prenašamo naprej, na svoje otroke. Zato je dobro, da se povezujemo in družimo."
Člani rodbine Režonja dandanes živijo v Miamiju, Madridu, Parizu, Londonu, na Dunaju, v Munchnu in po vsej Sloveniji; veliko pa jih je še v Pomurju.Alojz: "Smo pisana družina in imamo med seboj vse - od dojenčkov do srednješolcev, študentov raznih smeri študijev. Opravljamo pa dela delavcev, kmetov, tehnikov, inženirjev, profesorjev, zdravnikov, farmacevtov, psihologov, magistrov in doktorjev znanosti. Med seboj imamo podjetnike, direktorje, glasbenike... in kot se spodobi za katoliške korenine tudi duhovnika."
Najstarejša na srečanju je bila 87- letna Barbara Režonja iz Turnišča, Franceva snaha; žena že pokojnega Alojza, drugega sina iz Francovega drugega zakona. Najmlajša pa Nika Režonja iz Dobrovnika, ki še ni dopolnila enega leta in je prapravnukinja Režonja Franca, pri katerem so začeli risati svoje družinsko drevo rodbine Režonja.

57ba676404ead3d8324569d54284b3da
Arhiv Družine Režonja
Terezija Skledar je tretja hčerka Franca Režonje iz njegovega drugega zakona z Juijano Vinčec. Terezija se je poročila z Alojzem Skledarjem in imela sta osem otrok.

Arhiv Družine Režonja
Srečanja rodbine Režonja iz Renkovec v Turnišču se je udeležilo 141 članov rodbine od 198.
Rodbina Režonja Renkovci Občina Turnišče