vestnik

Zbiranje gostinskih kuhinjskih odpadkov prevzema Koto

Majda Horvat, 21. 8. 2020
Nataša Juhnov
Komunalno podjetje Saubermacher Slovenija ne bo več zbiralo in odvažalo gostinskih kuhinjskih bioloških odpadkov. Namesto njih bo to počelo podjetje Koto. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Saubermacher Slovenija dejavnost najprej prenesel na novo ustanovljeno družbo, potem to predal

Komunalno podjetje Saubermacher Slovenija več ne bo zbiralo in odvažalo gostinskih kuhinjskih bioloških odpadkov. To dejavnost je najprej preneslo na novo ustanovljeno družbo Gostinski odpadki, katere ustanovni kapital je bil dobrih 47 tisoč evrov, kmalu zatem pa to prepustilo oziroma prodalo družbi Koto iz Ljubljane.
Zakaj so se v enem od vodilnih podjetij v Sloveniji na področju ravnanja z odpadki odpovedali tej dejavnosti? Pri podjetju pravijo, da je odločitev v skladu z njihovo strateško usmeritvijo in da je dejavnost prevzel Koto, vodilno podjetje na področju obdelave kuhinjskih gostinskih odpadkov. »S tem smo povzročiteljem teh odpadkov tudi v prihodnje zagotovili nemoteno opravljanje storitev zanesljivega partnerja,« so še pojasnili. Skratka, dejavnost za Saubermacher Slovenija torej ni več strateška, kar lahko tudi pomeni, da za podjetje ni bila donosna. Bo rentabilnost dosegel nov izvajalec dejavnosti iz Ljubljane? Ali pa je pri že izvedenem poslu šlo še za nek dogovor? Zlata moneta je namreč po poročanju vodstva Kota začela s postopkom vrednotenja družbe z namenom odprodaje deleža Kota.
Družba Koto je v 66-odstotni državni lasti, preostali družbeniki pa so še Koto (z 29-odstotnim deležem), Zlata moneta II v stečaju (4 odstotke) in preostali družbeniki (manj kot 0,5 odstotka). Podjetje je pristojen izvajalec gospodarske javne službe ravnanja z živalskimi stranskimi produkti kategorije 1 in 2 skupaj s podizvajalcem, to pa je Nacionalni veterinarski inštitut. To dejavnost izvajajo tudi v Murski Soboti na Noršinski ulici.


Koto se ukvarja še z zbiranjem živalskih kož, dopolnilne dejavnosti pa so storitve prevzema in predelave mulja iz komunalnih ter industrijskih čistilnih naprav ter zbiranje in predelava odpadkov, primernih za predelavo v lastni bioplinarni.
Maja letos pa je vodstvo družbe Koto v poslovnem poročilu za leto 2019 napovedalo, da je del strateškega načrta tudi vstop na trg zbiranja organskih kuhinjskih odpadkov in odpadnih jedilnih olj. Navajajo še, da so v zvezi s tem že izvedli skrbni pregled, dejavnost pa naj bi prevzeli v prvi polovici tega leta.
Zanimivo pa je tudi to, da je nova dejavnost družbe Koto postala še predelava odpada iz komunalnih čistilnih naprav s tehnologijo sušenja. Kot so pojasnili, so se v to usmerili zaradi prepovedi izvoza komunalnega blata na Madžarsko, možnosti za vzpostavitev lastne tovrstne predelave pa so začeli proučevati že konec lanskega leta.

odpadki pomurje