vestnik

Zbrali denar za dvesto terapij

Adriana Gašpar, 21. 11. 2021
Jožica Casar
Ekološko-humanitarna akcija ima več pozitivnih učinkov, poleg tega da organizatorji z zbranim rešujejo ali lajšajo življenja, poskrbijo tudi za to, da je manj prižganih sveč in s tem onesnaženja. Foto Jožica Casar
Aktualno

Akcija društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Namesto pike vejica zelo uspešna

»Otrokom z motnjami v razvoju in nam staršem redne nevrofizioterapevtske obravnave ogromno pomenijo. Pomenijo manj vsakodnevnih bolečin, ki jih doživljajo otroci s spastično cerebralno paralizo, pomenijo ohranjanje gibanja, ki so ga dosegli do tega trenutka, pomenijo napredek v gibanju in samostojnosti, nekateri otroci ob rednih terapijah začnejo samostojno sedeti, se hraniti ali celo shodijo,« je z nasmehom na obrazu sporočila predsednica društva Namesto pike vejica Jožica Casar po koncu letošnje akcije Manj sveč za manj grobov. S tem projektom dobrodelne fundacije Svečka namreč že šest let zbirajo denar, ki ga namenijo za nevrofizioterapevtske obravnave otrok, hkrati pa pomagajo zmanjševati pretirano prižiganje sveč na grobovih za 1. november.

namesto-pike-vejica, društvo-za-otroke-s-posebnimi-potrebami, nevrofizioterapevtske-obravnave
Natalija Ritlop
Na pomoč so priskočili tudi varovanci Doma Danijela Halasa Velika Polana, ki so jim pomagali risati na kamenčke. Foto Natalija Ritlop


V društvu Namesto pike vejica že vrsto let opozarjajo tako na premajhno število terapij, ki jih otrokom krije zdravstvena zavarovalnica, kot tudi na pomanjkanje terapevtov v Pomurju. Otroci, ki imajo motnje v razvoju, nujno potrebujejo terapije, da lahko napredujejo in ohranjajo doseženi napredek. »Če ne bi otrok vozili na dodatne terapije, ki pa jih moramo plačati, ne bi napredovali,« nam je ob začetku akcije pojasnila Casarjeva.

Zbrali več kot 6000 evrov 



V letošnji vseslovenski akciji Manj svečk za manj grobov, ki jo, kot rečeno, organizira fundacija Svečka, je bilo zbranih več kot 60.000 evrov. Društvo Namesto pike vejica, ki je v tednu pred dnevom spomina na mrtve prostovoljne prispevke zbiralo v Mariboru in Murski Soboti, pa je v akciji Manj svečk za manj grobov zbralo rekordnih 6160 evrov. »To nas je izredno razveselilo. S temi sredstvi bo društvo lahko plačalo več kot 200 nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami, ki so člani društva,« je dejala Casarjeva. Dodala je še, da jim to ne bi uspelo brez sponzorjev, ki so jim hvaležni. 

»Naša zahvala gre tudi vsem varovancem, starostnikom in delovni terapevtki Nataliji Ritlop iz Doma Danijela Halasa Velika Polana (zavod Karnion), ki so nam velikodušno pomagali risati na kamenčke. Največja zahvala pa gre seveda ljudem, ki so se ustavili pri nas ob stojnicah in nesebično darovali prostovoljne prispevke, da bodo naši otroci spet lahko namesto pike pri svojem napredku naredili vejico,« je sklenila predsednica društva. 

Če lahko, pomagajte
Vsi, ki bi še želeli pomagati, lahko to storijo s poslanim SMS-om VEJICA ali VEJICA5 na 1919 (omogočajo operaterji Telekom, Telemach, A1, T2), če bi želeli prispevati 1 evro ali 5 evrov, ali z nakazilom na TRR društva Namesto pike vejica: SI56 6100 0002 1996 746, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.

namesto-pike-vejica motnje-v-razvoju fundacija