vestnik

ZD Lendava kupuje novo reševalno vozilo, občinam ne bo treba prispevati

Majda Horvat, 21. 8. 2020
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava skupaj z mrežo zdravstvenih postaj skrbi za zdravstveno oskrbo približno 22.500 ljudi.
Aktualno

Država bo za nakup reševalnega vozila prispevala 73 tisoč evrov, preostali denar bo zagotovil zdravstveni dom

Zdravstveni dom Lendava nujno potrebuje novo reševalno vozilo, je povedala direktorica Olga Požgai Horvat, zato vsi upajo, da ga bodo dobili čim prej. Novo vozilo bo izboljšalo vozni park, saj imajo njihova reševalna vozila že veliko prevoženih kilometrov, in pomeni nadomestilo za eno od dotrajanih vozil. Zdravstveni dom je javno naročilo za nakup reševalnega vozila objavil v začetku leta, Občina Lendava pa se je skupaj s preostalimi občinami ustanoviteljicami javnega zavoda prijavila na razpis ministrstva za zdravje za sofinanciranje naložbe. Pred kratkim je lendavska občina dobila informacijo z ministrstva, da bo država nakup reševalnega vozila podprla v višini 73 tisoč evrov, s tem, da nabavna vrednost vozila znaša 145 tisoč evrov.
Čeprav je lendavski občinski svet pred dnevi na dopisni seji nakup nujnega reševalnega vozila dodatno uvrstil v načrt razvojnih programov, pa to finančno ne bo bremenilo občinskih proračunov občin ustanoviteljic. Občine imajo naslednje ustanovne deleže: Lendava 47,14, Črenšovci 17,33, Turnišče 14,12, Odranci 6,94, Velika Polana 6,25, Dobrovnik 5,75 in Kobilje 2,47 odstotka. Lendavski zdravstveni dom bo namreč iz lastnih virov zagotovil preostali denar v višini dobrih 72 tisoč evrov. Za ta korak so se odločili, ker razumejo situacijo, v kateri so se znašle občine zaradi koronavirusa ter manjših prihodkov in nenačrtovanih stroškov.


Zdravstvenemu domu za nakup ne bo treba najemati posojila, je povedala Požgai Horvatova, saj imajo v ta namen rezerviran denar. Bo pa to edina večja naložba javnega zavoda v tem letu, saj je tudi pri njih zaradi epidemije okrnjeno poslovanje, prihodki pa so nižji.
ZD Lendava skupaj z zasebniki s koncesijo zagotavlja zdravstveno varstvo približno 22.500 prebivalcem v sedmih občinah. Lani je ekipa nujne medicinske pomoči opravila 514 nujnih intervencij z nujnim reševalnim vozilom.

zd-lendava reševalno-vozilo