vestnik

ZD Murska Sobota: Olga Belec postala predsednica sveta zavoda. Kdaj bodo izbirali direktorja?

Rok Šavel, 17. 11. 2023
Osebni arhiv
Olga Belec, nekdanja lastnica soboškega hotela Diana in bivša državna sekretarka, ki je trenutno zaposlena v kabinetu ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, je bila, tako kot smo predhodno napovedali, imenovana za predsednico sveta javega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota.
Aktualno

Na konstitutivni seji novega sveta zavoda imenovali predsednico sveta zavoda in določilo časovnico razpisa oziroma izbora direktorja.

Na današnji konstitutivni seji se je sestal svet zavoda soboškega zdravstvenega doma, o katerem je bilo v zadnjem obdobju zaradi različnih zapletov v zvezi z razpisom za direktorja prelitega veliko črnila. Kot smo napovedali, je bila za predsednico sveta zavoda imenovana Olga Belec, predstavnica murskosoboške občine, določili pa so tudi časovnico za razpis za direktorja, ki bo objavljen prihodnji petek, 24. novembra v uradnem listu. Na razpis se bo moč prijaviti v roku osmih dni od objave, nato pa bo prijave pregledala razpisna komisija. Naslednja seja sveta zavoda bo 8. decembra, ko bo svet zavoda tudi obravnaval prejete vloge in verjetno že dal zeleno luč enemu izmed kandidatov za direktorja. Kar se tiče manjkajočih mest v svetu zavoda, ki pripadata zaposlenim v zdravstvenem domu, pa bodo v zdravstvenem domu interne volitve izvedli 30. novembra, kar pomeni, da bo ob naslednjem zasedanju svet zavoda že popoln.



Pozitivna diskriminacija ostaja


Belčeva nam je pojasnila, da so spregovorili tudi o polemičnem določilu za izvedbo volitev, ki so ga sprejeli v vodstvu javnega zavoda.Ta namreč določa, da zaposleni volijo enega predstavnika izmed delavcev plačne podskupine E1 - zdravniki, zobozdravniki, enega pa izmed vseh preostalih zaposlenih. To v praksi pomeni, da bo v vsakem primeru eden izmed članov sveta zavoda zdravnik ali zobozdravnik, kar je zmotilo med drugim soboško občino, ki je opozorila na pozitivno diskriminacijo, za katero naj ne bi bilo pravne podlage in lahko predstavlja tudi kršitev načela enakosti. Po besedah predsednice sveta zavoda so jih prepričali argumenti vodstva javnega zavoda in pravne službe, saj so izhajali iz dejstva, da so zaposleni v plačni podskupini E1, torej zdravniki in zobozdravniki, v precejšnji manjšini (od 384 zaposlenih jih je 64), kar jim v praksi onemogoča možnost predstavništva v svetu zavoda, poleg tega pa naj bi imelo precej drugih zavodov v državi tovrstno prakso.

Na decembrski seji, ko bo svet zavoda, kot že navedeno, najverjetneje odločal o naslednjem direktorju zdravstvenega doma, bodo tudi imenovali namestnika predsednice sveta zavoda. Aktualni direktorici Edith Žižek Sapač sicer mandat poteče 16. januarja, med vlogami na razpis pa bo zagotovo moč najti tudi njeno, saj je že napovedala, da se bo potegovala za četrti mandat na čelu soboškega zdravstvenega doma. Svet zavoda zaenkrat sestavljajo Olga Belec, Goran Miloševič, Igor Adžič, Tadeja Andrejek, Ines Sukič in Mirjana Časar, ki so predstavniki občin ustanoviteljic, in Gorazd Zajc, ki je predstavnik uporabnikov oziroma zavarovancev. Zadnjo besedo pri izbira direktorja ima sicer svet ustanoviteljic, v katerem sedijo župani.

zdravstveni-dom-murska-sobota svet-zavoda olga-belec razpis konstitutivna-seja