vestnik

(ZD Murska Sobota) Svet zavoda, ki je želel izbirati direktorja, kmalu več ne bo obstajal

Rok Šavel, 27. 10. 2023
Jure Kljajić
Saga okoli razpisa za direktorja Zdravstvenega doma Murska Sobota je tako vsaj v prvi fazi, ki je povzročila precej hude krvi med župani, končana.
Aktualno

Na uvodnem srečanju vodstva soboškega zdravstvenega doma in županov občin ustanoviteljic so dorekli časovnico imenovanja novega sveta zavoda, ki bo tudi izpeljal postopek razpisa in imenovanja direktorja.

Zapleti, ki so nastali ob nenadnem sklepu sveta zavoda, da naj se čim prej pričnejo postopki za imenovanje direktorja murskosoboškega zdravstvenega doma z objavo razpisa, so precej razburkali lokalno politično sceno. Manever je v luči dejstva, da direktorici Edith Žižek Sapač mandat poteče 16. januarja in ob skorajšnji uveljavitvi težko pričakovanega novega ustanovnega odloka javnega zavoda, zadišal po poskusu puča. Župani občin ustanoviteljic iz soboške upravne enote so bili kritični, nekateri so celo opozarjali na nevarnost ponovitve scenarija Pomurskih lekarn, a sedaj je očitno dokončno prišlo do pomiritve.


Do 15. novembra nov svet zavoda


Objava razpisa, za kar so si nestrpno prizadevali v svetu zavoda, je iz takšnih in drugačnih razlogov, morda tudi namenoma, bila zadržana, vmes pa je v veljavo stopil nov ustanovitveni odlok, ki spreminja pogoje za direktorja in, še pomembneje, sestavo sveta zavoda. Ta bo namreč po novem sestavljen iz devetih članov, poleg dveh predstavnikov zaposlenih in enega predstavnika uporabnikov oziroma zavarovancev, bo v njem kar šest predstavnikov občin ustanoviteljic. Dva predstavnika bo imela soboška občina in enega beltinska občina. Ostale občine si bodo predstavništvo delile. En član bo predstavnik občin Puconci in Tišina, en predstavnik občin Cankova, Grad, Kuzma in Rogašovci in en predstavnik občin Gornji Petrovci, Hodoš, Moravske Toplice in Šalovci. Znani so tudi že nekateri kandidati, ki bodo sedeli v novem svetu zavoda. Murskosoboško občino bosta tako zastopala Olga Belec in Goran Miloševič, predstavnik beltinske občine pa naj bi po naših informacijah bil Igor Adžič, a postopki izbora in potrditve v občinskem svetu v občinah še niso docela zaključeni.

Žižek Sapačeva in župani občin ustanoviteljic so se minulo sredo sestali na uvodnem srečanju in čeprav sestanek še ni štel za prvo sejo novega organa sveta ustanoviteljic, ki bo po novem tisti, ki bo dal soglasje k imenovanju direktorja, so vseeno dorekli aktivnosti pri imenovanju direktorja. Kot nam je potrdila direktorica, so se tako strinjali, da bodo občine do 15. novembra predlagale in imenovale svoje predstavnike v svet zavoda, ki se bo tako lahko tudi konstituiral, sklenil o pričetku postopka razpisa in izvedel postopek imenovanja direktorja. V decembru pa bi naj se nato še uradno sestal svet ustanoviteljic. Časovnica, v katero so še nedavno nekateri akterji, vpeti v manever, da bi direktorja izbiral obstoječi svet zavoda, močno dvomili, je tako očitno z lahkoto dosegljiva. Svet zavoda se sicer v skladu z ustanovitvenim odlokom, ki je stopil v veljavo 14. oktobra, mora konstituirati v roku treh mesecev, torej do 14. januarja prihodnje leto.

zdravstveni-dom-murska-sobota edith-žižek-sapač razpis svet-zavoda direktor kadrovanje