vestnik

Zdaj je jasno: Roman Leljak bo po predčasnih volitvah našel pot do večine. Kdo bo zasedel svetniške stolčke?

Rok Šavel, 8. 1. 2024
Dani Mauko
Predčasne volitve v radenski občinski svet so se izšle po željah župana Romana Leljaka.
Aktualno

Lista Romana Leljaka bo imela v 16-članskem občinskem svetu skupaj z SDS 9 glasov.

Po odstopu večine članov občinskega sveta je imelo minulo nedeljo več kot 4300 občanov radenske občine pravico, da izvoli nov občinski svet. Trinajst volišč v dveh volilnih enotah (Radenci in Kapela) se je odprlo ob 7. uri, zaprla so se ob 19. uri. Udeležba ni bila na ravni rednih lokalnih volitev leta 2022, ko so v Radencih izmerili eno najvišjih udeležb v državi, saj je takrat glas oddalo več kot 71 odstotkov volilnih upravičencev v občini, a je bila glede na to, da so to bile predčasne volitve, kljub temu razmeroma visoka - okoli 61-odstotna. Če se je zaradi dolgotrajnega izračuna mandatov, občina je namreč razdeljena v dve volilni enoti, kar nekoliko zakomplicira matematiko, včeraj le še špekuliralo, kakšna bi naj bila sestava novega občinskega sveta, pa je zdaj več ali manj jasno, da se je županu Romanu Leljaku manever s predčasnimi volitvami izplačal. Ne le, da je njegova lista velika zmagovalka v obeh volilnih enotah in celo na vseh voliščih, ampak ima zagotovoljeno tudi tesno, a nedvomno večino. Lista Romana Leljaka je namreč osvojila osem mandatov, v občinski svet pa se je uspelo prebiti tudi SDS, ki je osvojila en mandat. Preostalih sedem mandatov si bodo razdelile Gibanje Svoboda in novinka - Neodvisna lista, ki sta obe dobili po tri svetniške mandate, in z enim mandatom SD. Razmerje moči tako ne bo več 8:8, ampak 9:7 v prid županovi koaliciji.

Ugotovimo lahko, da je v primerjavi z volitvami leta 2022, Leljakova lista pridobila dva mandata, SDS ohranila enega, Gibanje Svoboda je dva mandata izgubilo, za mandat pa so krajši tudi v SD. V občinskem svetu ravno tako ne bo zastopanih strank NSi in Desus, ki sta imeli v prejšnjem, razpuščenem občinskem svetu po enega svetnika.

Župan spraven, v Svobodi stavijo na pomoč vlade in stranke

Leljak se je na družbenem omrežju Facebook že zahvalil za podporo in "odblokado" v občinskem svetu ter poudaril, da je bila odločitev o odstopu in razpisu predčasnih volitev nagrajena z rekordno podporo. "Upam, da se bodo politične strasti sedaj umirile, ko so volivci jasno izrazili svojo voljo in, da bomo vsi, ki smo dobili mandat za odločanje, delovali v dobro razvoja naše občine. Želim si sodelovanja z vsemi občinskimi svetniki in svetnicami in upam, da bodo pripravljeni stisniti ponujeno roko," je napovedal župan, ki bo imel v občinskem svetu sicer ranjeno opozicijo, a morda še glasnejšo, z dobrim rezultatom Neodvisne liste, ki je osvojila tri svetniške mandate.

V radenskem odboru Gibanja Svoboda so se volivcem zahvalil že minulo nedeljo zvečer in pri tem izpostavili, da je Gibanje Svoboda med političnimi strankami dobilo daleč največje zaupanje volivk in volivcev. "Še naprej se bomo borili proti korupciji in prispevali k realizaciji razvojnih projektov, tudi s pomočjo vlade in celotne strukture stranke Gibanje Svoboda," so napovedali v zapisu.



Povratniki in novinci

Objavljeni neuradni izidi kažejo, da so se dodobra prevetrila tudi svetniška imena v občinskem svetu. Kar nekaj svetnikov namreč več ne bo sedelo v občinskem svetu. Poleg dolgoletnega svetnika Draga Kocbeka, čigar Desus ni pridobil mandata, je na listi Svobode izpadel denimo Todor Mitev, lastnik živalskega vrta Sikaluzoo. Se pa v svetniške vrste na listi Svobode vrača Toni Žitek, ki je leta 2022 kandidiral za župana in bil pred tem tudi občinski svetnik. Ravno tako so zanimiva imena med novinci na Neodvisni listi, kjer najdemo nekatere najglasnejše Leljakove nasprotnike, ki so bili dejavni tudi na Facebook strani Enotni za občino Radenci. 

Sestava občinskega sveta (neuradno)

Lista Romana Leljaka: Franjo Mulec, Mitja Škerget, Anton Belna, Miran Jelen, Mirko Korošak, Mihael Klobasa, Darjan Meglič in Tina Zver

Gibanje Svoboda: Bogdan Lesjak, Toni Žitek, Aleksander Mulec

Neodvisna lista: Jožef Šmelc, Milko Zamuda, Ida Petek

SD: Marko Kranjc

SDS: Franc Himelrajh

občina-radenci predčasne-volitve roman-leljak politika