vestnik

Zdaj tudi stroka: Vodovod je katastrofalno zgrajen, voda bo spet topla 

Majda Horvat, 7. 5. 2018
Nataša Juhnov
Vodohran ni kriv za visoke temperature pitne vode. 
Aktualno

Vodovodne cevi zakopane manj kot meter globoko, na enem odseku cev samo na globini treh lopat ter pod asfaltom. Vodohran v Črenšovcih ni krivec. Zaradi ugotovitev študije sklicana izredna seja črenšovskega občinskega sveta.    

Študija oziroma strokovno mnenje s predlogi rešitev zaradi prekomernega ogrevanja pitne vode v sistemu A pomurskega vodovoda ob visokih temperaturah zraka prikazuje skrb vzbujajoče stanje novega vodovodnega omrežja na območju črenšovske in odranske občine. Ugotovitve so obremenjujoče tako za občine, ki so načrtno šle v gradnjo predimenzioniranega sistema, zaradi preplitko vgrajenih vodovodnih cevi ter odstopanj od projektne dokumentacije pa tudi za projektante, izvajalca in nadzornika. Študijo je naročila črenšovska občina, izvedlo pa jo je podjetje Vodnar.


3e329c4d819c680ff4bf4b49ca5d6f95
Nataša Juhnov
Črenšovska občina je naročila študijo, zakaj se voda v vodovodnih ceveh ob visokih temperaturah zraka segreva.


Prva pomembnejša ugotovitev je povezana s hidravliko sistema. Študija ugotavlja, da je na premer cevi najbolj vplivala zahteva po zagotavljanju požarne varnosti iz vodovodnega sistema, kar ob manjši porabi vode vpliva na njeno zastajanje v ceveh. Kljub zadrževanju vode v sistemu dlje časa to nima velikega vpliva na ogrevanje vode. Voda se tudi ne pregreva v vodohranu v Črenšovcih, kar je bila ena prvih domnev, ampak je po ugotovitvi študije glavni razlog plitka vgradnja omrežja.

f33ddd8500b4730ecbf63ebb7a841b4c
Branko Zunec
Preplitko položene cevi, ki so ponekod celo pod asfaltom.


Vodovodne cevi so večinoma položene na globini okoli enega metra, kakor je bilo tudi projektirano, vendar je na nekaterih odsekih ta globina dejansko manj kot 0,8 metra oziroma v enem delu samo 0,66 metra temensko na cev, ki je tudi položena pod asfaltnim pločnikom. Po tehničnem pravilniku mora biti globina jarka za polaganje vodovodne cevi taka, da je nad temenom cevi najmanj 0,9 metra nasipa, maksimalna globina pa ne sme presegati 2,5 metra. Kljub temu pripravljavci študije ugotavljajo, da se v Sloveniji praviloma polagajo vodovodne cevi na globini 1,2 metra oziroma na krajših odsekih izjemoma zaradi reliefnih razmer na globini enega metra, obsujejo pa se s 25 do 30 centimetrov s peskom pravilne granulacije. Takšno pa je tudi njihovo strokovno mnenje. Vodovodne cevi na območju občin Črenšovci in Odranci so zasute z materialom, ki so ga izkopali iz jarka.


Študijo bo v četrtek na izredni seji obravnaval črenšovski občinski svet, nanjo pa so vabljeni ob občinskih svetnikih še Matjaž Horvat, direktor podjetja Vodnar, Jožef Gerenčer, direktor Eko parka, ki je upravljavec vodovodnega sistema A, in Anton Kolarič, direktor podjetja Atrij, ki je pripravljalo del projektov ter izvajalo nadzor. Vodovod je na najbolj kritičnem območju gradilo srbsko podjetje Jedinstvo.

Nataša Juhnov
Murska Sobota, voda, vodovod Fotografija Nataša Juhnov  
sistem A pomurski vodovod topla voda