vestnik

Zdravstvena postaja v Turnišču je obnovljena. Prostori so večji in sodobnejši, kar prispeva k domačnosti

Majda Horvat, 29. 6. 2023
Majda Horvat
Suzana Horvat Zver, referenčna medicinska sestra v Turnišču.
Aktualno

Prostori so večji, sodobnejši in svetlejši, kar vse prispeva k domačnosti – Nov razpis za naložbe v primarnem zdravstvu neugoden za male občine, tudi za lendavsko

Ambulanta splošne medicine, referenčna ambulanta in patronažna služba v Turnišču spet delujejo v prostorih zdravstvene postaje, potem ko se je končala obnova prostorov. Za to naložbo je turniška občina pridobila na razpisu ministrstva za zdravje za vlaganja v primarno zdravstvo 146 tisoč evrov nepovratnih sredstev, iz občinskega proračuna pa zagotovila dodatnih 259 tisoč evrov. Obnova je zajemala ureditev sobe za medicinske sestre, dveh splošnih ambulant in referenčne, laboratorija in garderobe ter asfaltiranje parkirišča.

zdravstvenapostajaturnisce23
Majda Horvat
Obnova je zajemala ureditev sobe za medicinske sestre, dveh splošnih ambulant in referenčne, laboratorija in garderobe ter asfaltiranje parkirišča.


»Prostori so zdaj večji, svetlejši in sodobnejši, predvsem pa bolj domači, kar vse prispeva k boljšemu sodelovanju z ljudmi,« je povedala Suzana Horvat Zver, diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji, ki že deveto leto v splošni ambulanti v Turnišču dela kot referenčna medicinska sestra. Kot je povedala, so urejeni prostori primerni za izvajanje različnih programov, zunanji na primer za test hoje, čakalnica za predavanja in delavnice, namenjene zdravemu življenjskemu slogu. Udeležba na njih je dobra, še pove, saj na dogodek skupaj prihajajo člani različnih društev, na obisk pa vpliva tudi to, da se dejavnost izvaja blizu doma občanov in se jim ni treba voziti na primer v Lendavo. Ob tem da referenčna medicinska sestra sodeluje pri izvajanju različnih delavnic, ki jih opravljajo v sklopu zdravstvenovzgojnih programov, se posveča še preventivnemu delu. Vabi na zdravniške preglede ljudi, ki še nimajo neke diagnoze, in vodi spremljanje stanja bolezni pri kroničnih bolnikih. Ob tem tudi spodbuja ljudi, da sodelujejo v vseh presejalnih programih, Svitu, Dori in Zori, se odzovejo vabilu ter izkoristijo to možnost, dokler so storitve brezplačne. Čeprav je dela na tem področju veliko, referenčna sestra ni v Turnišču vsak dan, saj nekaj dni v tednu dejavnost izvaja še v Lendavi. To pa je zelo moteče, pove Horvat Zverova, kajti ljudje jo pogosto iščejo tudi tiste dni, ko je v Lendavi. Zato bi bila dodatna pomoč zelo dobrodošla.

Zdajšnji razpis neugoden za Lendavo

Na razpisu za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva za leti 2022 in 2023, ki je bil objavljen 19. januarja lani, so uspele s prijavo naložb ob turniški še občine Črenšovci, Gornja Radgona, Murska Sobota in Lendava. Občina Lendava je prijavila gradnjo prizidka zdravstvenega doma v višini 4,29 milijona evrov, država je zanjo odobrila prispevek v višini 1,3 milijona evrov, vendar gradnje zaradi velike razlike med ponudbeno ceno in zagotovljenimi sredstvi občina ni zagnala.
Ministrstvo je prve dni junija objavilo nov razpis, vendar so razpisni pogoji zdaj za manjše občine zelo neugodni. Upošteval se bo koeficient razvitosti občine, vendar le do maksimalne višine zneska sofinanciranja investicije v višini 80 evrov na prebivalca. Lendavska občina ima statistično 10.161 prebivalcev, kar pomeni, da lahko po tem razpisu pričakuje za gradnjo prizidka največ 812 tisoč evrov državne pomoči. Zato lendavska občina zdaj prosi preostale občine soustanoviteljice ZD Lendava za soglasje, da lahko odda vlogo, kar pomeni, da bi upoštevali še njihovo »glavarino.«

zdravstvena-postaja-turnišče obnova novi-prostori