vestnik

Zdravstveni dom: Dva kandidata za direktorski položaj

Timotej Milanov, 5. 11. 2019
Jure Zauneker
Zdravstveni dom Murska Sobota
Aktualno

Poleg sedanje direktorice Edith Žižek Sapač bi zdravstveni dom vodil tudi Miran Forjanič

Svet zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota je objavil razpis za direktorja tega javnega zavoda. Poleg sedanje direktorice, zdravnice Edith Žižek Sapač, ki zdravstveni dom vodi že dva mandata, se je na razpis prijavil tudi Miran Forjanič, lastnik zobotehničnega laboratorija v Murski Soboti. Forjanič je tudi predsednik černelavske krajevne skupnosti in član soboškega mestnega sveta, kjer zastopa listo Za 2020, v preteklosti je bil član SDS. Pred dvema letoma je neuspešno kandidiral za položaj direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota. Svet zavoda bo o kandidatih razpravljal na seji prihodnji teden in enega ali oba predlagal mestnemu svetu, ki mora dati soglasje k imenovanju, a bo o izbranem kandidatu pred tem odločala še občinska kadrovska komisija.

edith
Nataša Juhnov
Edith Žižek Sapač

Žižek Sapačeva nam je povedala, da se je za vnovično kandidaturo odločila, ker zdravstveni dom pod njenim vodstvom dobro deluje, po njenem mnenju so v zadnjih osmih letih dosegli velik napredek. »Ko sem prevzela vodenje, smo bili v zelo slabem finančnem stanju, takrat je naš proračun znašal devet milijonov evrov, letos pa imamo na voljo že 14 milijonov evrov. To nam je uspelo tudi zaradi pridobitve novih programov, ki hkrati pomenijo nove zaposlitve. Pred osmimi leti smo imeli 250 zaposlenih, danes nas je že 330. Pri tem zaposlujemo različne profile, kakršnih včasih nismo imeli. Tako nekoč v zdravstvenem domu ni bilo diplomiranih medicinskih sester, medtem ko so danes v večji meri že vse diplomirane. Tudi mladi se po koncu izobraževanja radi vračajo in se pri nas zaposlujejo. Kot regijski center smo se okrepili na področju preventive, vzpostavili smo center za krepitev zdravja, pa tudi center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Prav tako smo začeli investicije, po 39 letih bo stavba zdravstvenega doma letos dobila prizidek, gradnja katerega je sofinancirana z evropskimi sredstvi.«

Murska Sobota, Miran Forjanič
Nataša Juhnov
Miran Forjanič

Forjanič pravi, da je pripravil program, ki zajema delovanje zdravstvenega doma na vseh področjih. »Program je sestavljen celovito, med drugim vključuje tudi možnosti za nadaljnji razvoj zavoda in vprašanje, kako bi lahko opravljal tržne dejavnosti na primarni ravni. Logično bi bilo, da bi se zavod ukvarjal tudi z znanstveno dejavnostjo,« meni Forjanič, ki dodaja, da bo več podrobnosti iz programa javno predstavil, če bo kot kandidat predlagan mestnemu svetu.

zdravstveni-dom-murska-sobota mestna-občina-murska-sobota