vestnik

Sandra Vaupotič združuje prekmurske in eksotične okuse

Ines Baler, 4. 4. 2021
Osebni arhiv
S to poletno sladico z ribezom je Vaupotičeva lani zmagala v izzivu #mojBosch Zdravje v kozarcu. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Ljubezen do vihtenja kuhalnice se pri ljubiteljskih in profesionalnih kuharjih navadno rodi že v otroških letih. Tudi Sandra Vaupotič iz Murske Sobote, ki ustvarja kuharski blog Rock'n'roll kuhalnica, jo je začutila zgodaj.

»Že na začetku osnovne šole me je pritegnila predvsem peka sladic. Z veseljem sem opazovala mamo pri delu, in ko se je dalo, sem ji pomagala. Predvsem pa sem v kuhinji rada pomagala babici, saj mi je vedno dovolila, da sem z njo,« opiše svoje začetke in doda, da se ji je kuharija zdela zanimiva, ker omogoča ustvarjanje zanimivih receptov in iskanje novih okusov. Na začetku je kukala v kuharske bukve in ustvarjala po preprostejših receptih, potem pa postopoma dvigovala raven zahtevnosti. Ker se je njeno navdušenje nad peko z leti stopnjevalo, se je odločila za svoj blog. »Držim se koncepta, da predstavljam nove recepte in okuse, ne pa klasičnih, ki so znani vsem. Priznam, da si nisem predstavljala, da me bodo ljudje tako dobro sprejeli. Vsak teden dobivam pozitivne odzive in povratne fotografije sladic, ki jih pripravijo po mojih receptih.«

sandra-vaupotič, rock\'n\'roll-kuhalnica, blog
Osebni arhiv
Sandra Vaupotič dve leti ustvarja kuharski blog Rock'n'roll kuhalnica. Pravi, da bralcem ne ponuja klasičnih, že znanih receptov, ampak skuša pripravljati nove sladice in okuse. Foto Osebni arhiv

Ideje na vsakem koraku
Večina receptov, ki jih je objavila na blogu, je za sladice, posebna rubrika so kvašene dobrote, nekaj zapisov pa se nanaša tudi na pripravo ozimnice. Vaupotičeva poudari, da zelo uživa v pripravi potic, kruha in tort. »Težko rečem, kaj mi je najljubše, če pa že moram, je to priprava bolj zahtevnih sladic oziroma hrane. Bolj je zahtevno, bolj uživam. V to spada tudi izdelovanje figur iz tičine mase,« pristavi sogovornica. Obožuje vse, kar vsebuje limono in bučna semena, njena najljubša hrana pa so prekmurska specialiteta dödoli. »Spoštujem tradicionalno prekmursko kulinariko, ta je pri meni na prvem mestu. Obenem pa v kuhinji rada eksperimentiram s tujimi sestavinami, saj se mi zdi zanimivo ustvariti okuse, ki jih nismo vajeni.«

sladice, sandra-vaupotič
Osebni arhiv FB
V Sloveniji je precej kuharskih blogov in profilov, sogovornica pa pravi, da se vsak po nečem razlikuje od drugih.

Recepte piše sama, ideje zanje se ji utrnejo na vsakem koraku. »Včasih se tudi ponoči zbudim z idejo o novi sladici, jo hitro zapišem in kasneje preizkusim. Po tistem vidim, ali je vse tako, kot sem si zamislila, ali je treba kaj spremeniti,« opiše. Tiste recepte, ki jih kje najde, največkrat nadgradi, črpa pa jih tudi iz družinske zakladnice. V vseh teh letih se je nabralo ogromno receptov, zato jih želi zbrati in izdati v knjižni obliki. »Rada bi objavila tudi družinske recepte, predvsem od prababice in babice, ker ne želim, da bi bili pozabljeni.« Vaupotičeva že snuje načrte za naprej. Eden od zastavljenih ciljev je, da bi letos začela prodajati pecivo in z dobrotami razvajati stranke.

sladice, sandra-vaupotič
Osebni arhiv FB
Recepte piše sama, ideje zanje se ji utrnejo na vsakem koraku.

Deset vrst potice
Leta 2010 je na ljubljanskem gradu sodelovala na tekmovanju za naj... piškot leta in prejela priznanje za najbolj izviren recept. Predstavila se je s piškoti, imenovanimi Bučkoti. »Rada imam limono in bučno seme in zdelo se mi je zanimivo, da bi v enem piškotu združila ta okusa in z njimi predstavila Prekmurje,« pove in doda, da je njene piškote izbral vodja ocenjevalne komisije, znan slovenski slaščičar Simon Kobilica. Vaupotičeva je večkrat sodelovala tudi na tekmovanju za naj... potico na Dvoru Jezeršek in prišla med deset finalistov. Doslej je spekla okoli deset vrst potic, od tradicionalnih do modernejših. »Najbolj nenavadna je bila pomarančno-makova. V nadevu so cele kuhane pomaranče in ne le pomarančna lupinica, kot smo vajeni, in cela makova zrna. Zanimiva je bila tudi potica iz bučnih semen.«

Njen blog je drugačen


V Sloveniji je precej kuharskih blogov in profilov, sogovornica pa pravi, da se vsak po nečem razlikuje od drugih. »Moj blog je drugačen v tem, da bralcem ne ponujam že znanih receptov, ampak skušam ustvarjati nove sladice, nove kombinacije okusov ter slediti trendom.« Pojasni še, da na blogu ne objavi vsega, kar pripravi. »Včasih so sladice prezahtevne, imajo preveč korakov in verjetno vsaka gospodinja ne bi pripravljala takih sladic doma. Sem se pa odločila, da bo takih receptov v prihodnje več, mogoče se bo več bralcev lotilo dela po njih.« Njen vzornik je nizozemski kuhar in avtor kuharskih knjig Rudolph van Veen. Ob spremljanju njegovega dela se je veliko naučila, pohvali pa se, da je tudi on njeno ustvarjanje opazil na družbenih omrežjih. »Imam še kar nekaj vzornikov, to so predvsem francoski 'pastry chefi' (slaščičarji). Med domačimi chefi mi je blizu Bine Volčič, ker mi je všeč njegov način kuhanja, čast pa sem imela tudi spoznati Luko Jezerška,« pove Sandra Vaupotič. Ob tem razkrije, da je bila lani povabljena v oddajo Masterchef Slovenija, vendar je zaradi drugih obveznosti sodelovanje odklonila.

sandra-vaupotic sladica