vestnik

ZDUSU državna nagrada na področju prostovoljstva

Vestnik.si, STA, 7. 6. 2024
ZDUS
ZDUS je prejel nagrado iz rok predsednice države.
Aktualno

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izročila državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023. Državno nagrado je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki je v svoj program Starejši za starejše v 20 letih vključila več kot 220.000 starejših ljudi.

Podeljena nagrada in priznanja so najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam in prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje odbor za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva, so zapisali v predsedničinem uradu. Prostovoljstvo ima pomembno vlogo pri povezovanju in tudi pri razvoju skupnosti, je poudarila Pirc Musar. Prostovoljke in prostovoljci s svojim delom po njenih besedah znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v javnem sistemu.



Kako pomembno in nezamenljivo je prostovoljstvo v naši družbi, se je še posebej izkazalo ob lanskoletnih poplavah, je opozorila. "V trenutkih krize ste prebivalke in prebivalci pokazali, kako globoko sta sočutje in prostovoljstvo zakoreninjena v naši biti," je dejala. Kot je dodala, so nekateri, ki so v poplavah veliko izgubili, kljub temu pomagali sosedom, prijateljem ali neznancem, ki so se znašli v enakem položaju. Vsak, ki naredi nekaj za drugega, naredi nekaj dobrega, meni. "Vsakršno dejanje dobrote, neslišno ali glasno, ima močan vpliv, ki presega trenutek in posameznika. Vsa dejanja nas opominjajo, da dobrodelnost duhovno bogati ne le tistega, ki prejema pomoč, temveč tudi tistega, ki jo nudi," je izpostavila.

zdus, nagrada, pirc-musar
ZDUS
ZDUS je prejel nagrado iz rok predsednice države.


ZDUS, ki je prejel državno nagrado za prostovoljstvo, deluje od leta 1946. Po številu članov in društev je ena največjih nevladnih organizacij v Sloveniji. Od leta 2004 je posebej prepoznaven s humanitarnim in prostovoljskim programom Starejši za starejše, ki je v javnosti opozoril na večjo potrebo po zagotavljanju pravic in ugotavljanju počutja pri starejših in osamljenih, je navedeno v obrazložitvi. V 20-letnem obdobju je bilo v program vključenih preko 220.000 starejših oseb, medtem ko je več kot 3000 prostovoljcev letno opravilo povprečno prek 550.000 ur prostovoljskega dela. Konkretne aktivnosti prostovoljk in prostovoljcev na terenu številnim starostnikom omogočajo daljše samostojno življenje v domačem okolju. Zveza je s prostovoljkami in prostovoljci v programu neprecenljiva dodana vrednost dozdajšnjim sistemskim rešitvam, izhaja iz obrazložitve. V programu je tudi okoli 200 prostovoljcev in prostovoljk iz Pomurja. 

"Nagrada nam bo obveza in zaveza, da bomo tudi v bodoče svoj prosti čas namenjali tistim, ki nimajo, ki ne zmorejo, a potrebujejo morda samo dotik, objem ali podporo za ohranjanje dostojanstva," je ob prevzemu nagrade poudarila predsednica ZDUSA Zdenka Jan.

zdus, nagrada, pirc-musar
ZDUS
ZDUS je prejel nagrado iz rok predsednice države.

Državna priznanja za prostovoljstvo so prejeli vrhunsko usposobljeni gorski reševalec letalec Matej Bizjak, upokojeni policijski inšpektor Alojzij Klančišar, ki aktivno sodeluje pri vodenju in razvoju številnih nevladnih organizacij, in Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, ki je v zadnjih petih letih dosegal izjemne uspehe pri razvoju in promociji lahkega branja v slovenščini. Hkrati je šlo državno priznanje za prostovoljstvo v roke študentki na fakulteti za socialno delo in prostovoljki pri Young Caritas Slovenija Niki Kržišnik, Safetu Zjakiću, prvemu v skupini, ki se je prebila do Črne na Koroškem po poplavah avgusta lani, in soustanoviteljici Medgeneracijskega društva Tromostovje Anji Žitnik.

predsednica republika nagrada prostovoljstvo