vestnik

Že drugič v šestih dneh: Motorist treščil v traktor 

Vestnik.si, 10. 8. 2018
Direkcija Rs Za Infrastrukturo
Aktualno

Policisti  voznikom enoslednih vozil svetujejo, naj bodo izjemno previdni. Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato policisti svarijo, naj bodo previdni, in jih pozivajo, naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti in svojim izkušnjam. 

Včeraj okrog 18. ure je v Desnjaku pri Ljutomeru voznik motornega kolesa zaradi neprilagojene hitrosti v desnem preglednem ovinku trčil v traktor. Motorist se je pri trčenju hudo telesno poškodoval in se zdravi v mariborskem kliničnem centru, so sporočili murskosoboški policisti.


Skoraj identična nesreča se je zgodila minuli petek v Križevcih pri Ljutomeru, ko je prav tako prišlo do trčenja motorista in traktorista. Traktorist je zavijal s ceste na njivo, ko je vanj trčil motorist in končal v koruznem polju. Prometni policisti so po ogledu prizorišča ugotovili, da je trčenje povzročil voznik motornega kolesa zaradi nepravilnega prehitevanja. Hudo poškodovan je moral v bolnišnico, posledice nesreče pa so odpravljali tudi ljutomerski gasilci.

Umrlo 27 motoristov
V obdobju od leta 2000 do vključno leta 2017 so bili motoristi v Pomurju udeleženi v 658 prometnih nesrečah, ob tem jih je umrlo 27. 157 jih je bilo težko telesno poškodovanih in 319 lažje. Vozniki motornih koles so povzročili 398 prometnih nesreč. V prvem polletju letos so bili motoristi udeleženi v 15 prometnih nesrečah, pri tem sta bila dva težko in sedem lažje telesno poškodovanih. Vozniki motocikla so povzročili 10 nesreč.


Ker je motoristična sezona na vrhuncu, so v luči dogodka murskosoboški policisti vnovič opozorili, da je reakcijski čas motoristov v idealnih razmerah od 0,6 do 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju eno sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že dve sekundi ali več. To je lahko tudi razlika med življenjem in smrtjo. Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 kilometrov na uro 40 metrov. Pot ustavljanja je namreč seštevek reakcijske in zavorne poti, so sporočili tukajšnji policisti.


Še nekaj številk: če se motorist s hitrostjo 85 kilometrov na uro zaleti v avto, po trku najprej kakšnih 30 metrov leti po zraku, nato pa se še dobrih 15 metrov kotali po tleh.

prometna nesreča motorist traktorist