vestnik

Zelena luč za butični hotel na Kapeli

Rok Šavel, 25. 6. 2024
Lasten arhiv
Butični hotel na Kapeli bo imel 30 sob, po 15 na nadstropje, predvidena pa je tudi restavracija odprtega tipa. Foto Lasten arhiv
Aktualno

V občinski upravi pripravili ločen prostorski akt, samo za območje predvidene investicije

Za radenskim občinskim svetom sta kar dve izredni seji, med najzanimivejšimi dejanji pa je bila prav gotovo odločitev, ki bo omogočila gradnjo butičnega hotela s petimi zvezdicami na Kapeli. Investitor, družba eVision turizem v lasti Gordane Jerkič, ki se z matično družbo eVision sicer ukvarja z gradnjo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk, je bil lani eno od 60 podjetij, ki so uspela na mega razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem je bilo razdeljenih skoraj 225 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Projekt gradnje butičnega hotela na Kapeli, katerega ocenjena vrednost je z davkom 7,5 milijona evrov, je pridobil 1,8 milijona evrov sofinancerskih sredstev. Da bi jih lahko »unovčili«, pa morajo tako v družbi eVision turizem, kakor vsi drugi zmagovalci na razpisu, do konca tega meseca pridobiti gradbeno dovoljenje.


Radenska občina je tako šla naproti investitorju, saj je, ob tem da intenzivno pripravlja spremembe občinskega prostorskega načrta, pripravila še ločen prostorski akt, ki bo samo za območje predvidene investicije na Kapeli. Kot je radenskim svetnikom pojasnil Damjan Heric, predstavnik investitorja, bo hotel sestavljen iz štirih nadstropij, restavracije odprtega tipa in skupno 30 sob, njihov cilj je pridobiti pet zvezdic in vzpostaviti nove kapacitete z višjo dodano vrednostjo. Heric je na seji mirne vesti odgovoril tudi na vprašanje o finančni konstrukciji projekta. Dejal je, da 1,2 milijona evrov predstavlja davek na dodano vrednost, 1,8 milijona evrov nepovratna sredstva, dober milijon je lastnih sredstev in tri milijone evrov dolžniškega kapitala, torej kredita. Preračunano to pomeni, da gre okoli 100 tisoč evrov kredita na eno sobo, v 10-letnem obdobju pa bi morala soba mesečno prinašati 1000 evrov dodane vrednosti, da bi se kredit pokrival, kar v eVision turizem verjamejo, da bodo dosegli.


Župan Roman Leljak je poudaril, da investicijo sprejemajo s hvaležnostjo, saj bo nedvomno pozitivno vplivala na razvoj turizma v občini. Pri tem je ošvrknil Savo Turizem zaradi dotrajanosti hotela Radin. »Morda jih bo ravno ta zasebna investicija spodbudila, da tudi sami kaj naredijo,« je pripomnil in poudaril, da bo predvsem restavracija velika pridobitev za občino. Ne glede na to pa prostorski akt, ki je bil še zadnja ovira investitorja za pridobitev gradbenega dovoljenja, ni bil sprejet soglasno. Za je glasovala deseterica, ki jo sestavlja županova koalicija, iz šestčlanske opozicije pa je bil en svetnik proti, drugi so se vzdržali.

Marina Vrbnjak
Župan je ošvrknil Savo Turizem zaradi dotrajanosti hotela Radin.
občina-radenci kapela butični-hotel turizem