vestnik

Zelena luč za kmetijo Küčan in glamping v Suhem Vrhu

Rok Šavel, 11. 4. 2024
Rok Šavel
Seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice
Aktualno

Največ razprave na seji moravskotopliškega občinskega sveta ponovno okoli vrtca – Padla ideja, da bi združevali zavode.

Moravskotopliški občinski svetniki so na zadnji seji odločali o več zadevah, ki se navezujejo na urejanje prostora. Med najbolj odmevnimi točkami je bila obravnava občinskega podrobnega prostorskega načrta za širitev kmetije Küčan v Tešanovcih, ki je lani precej razburjala lokalno okolje. Šlo je celo tako daleč, da se je v Tešanovcih organizirala mini civilna iniciativa, v kateri so se zbrali nasprotniki širitve kmetije na predvideni lokaciji. Tudi na tokratni seji se je zbralo nekaj predstavnikov navedene skupine, toda bilo je veliko manj vroče kot lani, predmet odločanja pa ni terjal veliko razprave.

občina-moravske-toplice
Rok Šavel
Tudi na tokratni seji je bilo prisotnih nekaj krajanov, ki so bili podpisniki zahtev o spremembi lokacije širitve kmetije Küčan.



Küčanovi so namreč stopili nekoliko nazaj, saj je pri gradnji hlevov predviden večji odmik od sosednjih zemljišč, ravno tako so predvidene dostopne poti s severnega dela kmetije, prek njive in obstoječe poljske poti. S sprejemom prostorskega akta je sedaj ena ovira do gradbenega dovoljenja padla, ni pa nobenega jamstva, da ne bo v nadaljnjih postopkih prišlo do novih zapletov. Občinski svet je na pobudo družbe Ouček sprejel tudi obvezno razlago člena občinskega prostorskega načrta, s čimer bo družba lahko prišla do uporabnega dovoljenja za nov objekt in parkirišče v Martjancih, ravno tako je bil brez polemik sprejet prostorski akt za novo turistično naselje v Suhem Vrhu. Gre za petzvezdični glamping resort Nindri Indri, ki ga načrtuje podjetje ELproing v lasti Tomaža Ivana Bašića. Zajemal bo devet nastanitvenih enot, osrednji objekt z restavracijo, barom, večnamenskim in servisnim prostorom ter prostori za zaposlene.

Tokrat vsi dobili "nagrade" za uspešnost

Nekaj negodovanja je bilo slišati ob sprejemanju soglasja za 8- oziroma 6-odstotno podražitev storitve pomoč družini na domu, ki jo v občini izvaja Dom starejših Rakičan, največ trenj pa je bilo ob obravnavi tematik, povezanih z moravskotopliškim vrtcem. Spomnimo, da je na marčevski seji občinski svet zavrnil predlagano novo ekonomsko ceno vrtca in dolgoletni ravnateljici Simoni Kaučič ni podelil pozitivnega mnenja k imenovanju v novem mandatnem obdobju. Kaučičeva je nato dobila rdečo luč sveta zavoda, ki se je odločil za njeno protikandidatko, zato se junija poslavlja. Po skupnih naporih vodstva vrtca in občinske uprave, ki je zahtevala racionalizacijo, je bil na mizo dan nov predlog, ki je predvideval 12- in ne 16-odstotno zvišanje ekonomske cene, kar znese 628,32 evra na otroka na mesec, odšteti pa je treba občinsko subvencijo v višini 94,61 evra. To ceno so svetniki s stisnjenimi zobmi sprejeli, saj ne nazadnje javni zavod iz meseca v mesec ustvarja izgubo, v prvem tromesečju znaša že 100 tisoč evrov. V luči tega je bilo slišati predloge za revizijo poslovanja vrtca, župan Alojz Glavač pa je navrgel celo idejo o združevanju vzgojno-izobraževalnih zavodov v prihodnosti kot eno izmed možnosti za racionalizacijo poslovanja.

občina-moravske-toplice
Rok Šavel
Seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice

Ne glede na polemike je odhajajoča ravnateljica dobila soglasje za izplačilo delovne uspešnosti, kakor tudi preostali ravnatelji šol v občini in direktorica TIC Moravske Toplice Sonja Bily. Velja spomniti, da Bilyjeva in Kaučičeva lani zaradi negativnega poslovanja zavodov v letu prej nista bili upravičeni do tovrstnega izplačila, moravskotopliški vrtec pa je tokrat do pozitivnega poslovnega izida v letu 2023 prišel z nakazilom sredstev iz občinske blagajne tik pred koncem leta. 

občina-moravske-toplice seja-občinskega-sveta kmetija-küčan glamping turizem vrtci-občine-moravske-toplice