vestnik

Želi v dom za starejše, od koder je enkrat že moral oditi

Majda Horvat, 18. 1. 2019
Majda Horvat
Občina je vpisala plombo na hišo bratov Gumilar, v kateri pa že pred nekaj leti ni bilo mogoče živeti. Županja Cvetka Ficko pravi, da bodo bratoma pomagali.
Aktualno

Občina Grad vpisala plombo na premoženje, a najemnine za sobo v Radencih ni dolžna plačevati.

Silvester Gumilar iz Radovec bo letos star 69 let, vendar že od decembra 2017 živi v dijaškem domu Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radencih. Tudi za letošnje leto je sklenil najemno pogodbo za sobo s souporabo čajne kuhinje in drugih prostorov v dijaškem domu, 200 evrov najemnine pa Center za socialno delo (CSD) Murska Sobota odšteje od denarne socialne pomoči, ki jo prejema Gumilar, in jo neposredno nakaže šoli. Ob denarni socialni pomoči, ki znaša nekaj manj kot 400 evrov, prejema še varstveni dodatek, tako da mu po odštetju najemnine ostane za hrano in druge izdatke 390 evrov. Silvester se nad tem ne pritožuje, čeprav že dve leti čaka na rešitev vloge glede pokojnine, saj je ob delu na majhni kmetiji še šest let delal v Nemčiji, leto dni v Avstriji in dobro leto tudi doma. Je pa v naše uredništvo prišel zato, ker želi priti v dom za ostarele, vendar nikjer nimajo prostora zanj. Sam je prepričan, da zato, ker Občina Grad noče plačevati oskrbnine zanj. Toda njegov položaj ni tako preprost.

Zanika, da bi bil nasilen

Gumilar je povedal, da je na prigovarjanje prejšnjega graškega župana Daniela Kalamarja šel v dom za starejše, hišo v Radovcih in približno tri hektarje zemlje pa prepustil občini. Sprejeli so ga v Domu Elizabeta, enoti Doma starejših Rakičan pri Svetem Juriju na Goričkem, kjer da je bil zadovoljen, čeprav je z nekaterimi člani osebja včasih res prišel tudi navzkriž. »Ni pa res, kar pravijo, da sem bil nasilen. To lahko vprašate katerega koli stanovalca,« je zatrjeval. Po njegovem mnenju je bil razlog, da je moral zapustiti dom, povsem drugi. Povedal je tudi, da so ga iz doma prepeljali na zdravljenje v bolnišnico v Ormožu, kjer je bil osem mesecev. Tako dolgo pa je bil tam zato, pove, ker se ni imel kam vrniti, in ne zato, ker bi bil potreben zdravljenja, saj da ga v bolnišnico tudi ne kličejo več na kontrole. Je pa drugače zelo bolan, še pove. Ob tem je iz vrečke izvlekel zajetno ovojnico z zdravniškimi izvidi, ki potrjujejo njegove težave z zdravjem in tudi to, da je bil decembra lani sprejet na zdravljenje v murskosoboški bolnišnici.
Omenil je tudi, da si je medtem tudi sam iskal prostor v pomurskih domovih za starejše, vendar ga nikjer niso sprejeli, v zasebnem domu za starejše v Puconcih, kjer je bil nekaj dni, pa ni bilo mogoče živeti, pove.

Bil je odpuščen

»Imenovani je bil res uporabnik storitve celodnevnega institucionalnega varstva starejših enote Elizabeta Doma starejših Rakičan, in sicer od oktobra 2013 do aprila 2017. Kolikor je nam znano, je bil po odpustu iz našega zavoda hospitaliziran. Po zaključeni zdravstveni obravnavi je za imenovanega nadaljnjo nastanitev urejal pristojni center za socialno delo, naš zavod pa v postopku obravnave ni bil vključen,« so nam sporočili iz Doma starejših Rakičan in tudi pojasnili, da zaradi varstva osebnih podatkov drugih podatkov ne morejo dati. Zapisali so še, da z namenom zagotoviti kakovostne storitve in varno okolje za uporabnike in tudi zaposlene občasno in v skladu s pravilnikom o postopkih pri uveljavljanju pravice do institucionalnega varstva katerega uporabnika tudi odpustijo iz zavoda »zaradi hujših kršitev hišnega reda in zlorabe opojnih substanc«. Ali je bil tak ukrep sprejet tudi za Gumilarja, nam torej neposredno niso potrdili.

CSD neuspešno iskal posteljo

Enako uradni so bili zaradi varovanja osebnih podatkov tudi odgovori, ki so nam jih pripravili na murskosoboškem CSD. Zapisali so, da strokovna delavka s področja varstva starejših zagotavlja gospodu vso potrebno podporo in pomoč v okviru pristojnosti CSD. CSD je v danem primeru pomagal z izpolnitvijo vlog za sprejem v domove za starejše in te poslal na naslove domov. Na to niso prejeli nobene pozitivne povratne informacije o možnosti nastanitve, zato so dopis z vlogo in prošnjo razposlali še vsem domovom za starejše po Sloveniji, ki omogočajo krizne nastanitve, vendar tudi v teh domovih ni bilo prostega mesta. »Novembra 2017 se je gospod Gumilar ob pomoči CSD nastanil v dijaškem domu v Radencih, kjer biva še danes. Od takrat se občasno oglaša na tukajšnjem CSD. Zagotovljeni sta mu bili, kot zapisano, tudi pomoč pri ponovni oddaji vloge za sprejem v institucionalno varstvo v izbranih domovih za starejše in svetovalna pomoč,« so še zapisali. CSD Murska Sobota je izdal tudi štiri odločbe o oprostitvi plačila institucionalnega varstva za Gumilarja, in sicer januarja 2014, februarja 2015 in dve junija 2016, po katerih je občina zavezana za doplačilo storitve, vendar to ne velja za plačilo bivanja v dijaškem domu.


Neprilagodljiv

»Kljub vsem težavam, ki jih ima gospod Gumilar, torej da je neprilagodljiv, si želimo, da se njegov položaj reši,« je poudarila zdajšnja županja Grada Cvetka Ficko. Sama kot vaščanka Radovec že od prej dobro pozna težke socialne razmere tako Silvestra kot njegovega mlajšega brata Milana, zato tudi meni, da je njen predhodnik ravnal prav, ko je predlagal, da se Silvester preseli v dom za starejše. Živel je namreč v zelo slabih bivalnih razmerah, saj že nekaj let ni skrbel za hišo, ki je propadala. Občina je na podlagi odločb CSD za Gumilarja tudi redno plačevala oskrbnino, dokler je bival v domu, v zemljiško knjigo pa vpisala plombo z omejitvijo ravnanja z njegovim premoženjem. Kot lastnika hiše in zemlje v Radovcih sta tako vsak do polovice še vedno vpisana oba brata.
Županja je tudi povedala, da občina ni bila obveščena o tem, da Gumilar sam plačuje najemnino za sobo v dijaškem domu v Radencih, seznanjena pa je bila s tem, da je bil zaradi nespoštovanja hišnega reda odpuščen iz doma pri Svetem Juriju in da je zaradi enakega razloga zapustil tudi Dom Brigita v Puconcih. Maja lani je občina dobila, tik preden je županja hotela podpisati dogovor o doplačilu storitev, sporočilo, da je Gumilar zapustil dom v Puconcih, saj ni hotel spoštovati njihovega hišnega reda. Po besedah županje je bil kratek čas nastanjen tudi v hiši za brezdomce, kjer pa naj bi po njenih informacijah prav tako imel težave.

Županja bo pisala CSD

Županja je še poudarila, da imajo v občinski upravi posluh za reševanje socialnih stisk občanov in da niso zavrnili še nikogar, ki je iskal pomoč, prav tako plačujejo domsko oskrbo za vse, ki so do tega upravičeni. Gumilar pa se nikoli ni oglasil pri njej v pisarni in na tak način iskal pomoči. »Bom pa še danes pisala centru za socialno delo, da naj ugotovijo, kakšne so možnosti za gospoda Gumilarja,« je še dejala. V domovih za starejše in v posebnem socialnem zavodu je lani živelo 21 občanov graške občine in za deset je občina tudi doplačevala oskrbo.
Majda Horvat
Silvester Gumilar je v veliki stiski in zaradi svojega pogleda na svet nad marsičim razočaran.
Občina Grad Silvester Gumilar Radovci