vestnik

Zeliščarstvo odslej v registru nesnovne kulturne dediščine. Med 18 nosilci dediščine zeliščarstva tudi zeliščar z Goričkega.

Vestnik.si, 5. 1. 2023
Lovro Vehovar
Med 18 nosilci dediščine zeliščarstva pa je tudi biolog, zeliščar in permakulturni načrtovalec Lovro Vehovar s posestva Korina iz Dolnjih Slaveč.
Aktualno

V registru nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, je od 22. decembra lani vpisanih 109 enot in evidentiranih 312 nosilcev nesnovne kulturne dediščine. Med temi enotami je odslej tudi zeliščarstvo, med 18 nosilci dediščine zeliščarstva pa je tudi zeliščar Lovro Vehovar iz Dolnjih Slaveč.

Predlagateljica vpisa zeliščarstva v register nesnovne kulturne dediščine je bila etnologinja in zeliščarica Vlasta Mlakar, med 18 nosilci dediščine zeliščarstva pa je tudi biolog, zeliščar in permakulturni načrtovalec Lovro Vehovar s posestva Korina iz Dolnjih Slaveč. 

5298d176b1b07b0132978c9a870872ac
Lovro Vehovar
Zeliščarstvo je bilo konec lanskega leta vpisano v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

Zeliščarstvo, ki je bilo v register vpisano 21. decembra lani, kot sestavni del ljudskega znanja o rastlinskem svetu in ljudske medicine zajema znanja, prakse in veščine nabiranja, gojenja, predelave in uporabe rastlin v užitno-zdravilne in kozmetične namene za domače samozdravljenje in za prodajo. Prav tako predstavlja preplet tradicionalnega znanja in trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri, zeliščarji pa so pri tem posredovalci znanja, praks in vrednot o naravi in svetu ter pomembna duhovna vezi z izročilom tega starodavnega, a še živega znanja. 

Dediščinska skupnost zeliščarjev je neformalna skupina zeliščaric in zeliščarjev iz različnih koncev Slovenije, ki so nosilci zeliščarstva kot žive nesnovne dediščine. Povezali so se v želji, da zaščitijo in ohranijo eno najstarejših oblik nesnovne dediščine, upajo pa, da je to le prvi korak k večji in boljši stanovski povezanosti. Zeliščarji, ki se z dejavnostjo ukvarjajo več kot deset let in svoje znanje predajajo naprej, se lahko na seznam naknadno vpišejo sami. 

zeliščarstvo register-nesnovne-kulturne-dediščine lovro-vehovar