vestnik

Zemljarič bo na predlog Šiftarja pokopan z vojaškimi častmi

Rok Šavel, 5. 1. 2023
Bobo
Janez Zemljarič je bil rojen 30.12.1928, umrl pa je 30.12.2022.
Aktualno

Vlada je odločila, da se za preminulega Janeza Zemljariča, nekdanjega politika in poslovneža, organizira pogreb z vojaškimi častmi.

Pogreb Janeza Zemljariča, ki je umrl 30. decembra lani v 94. letu starosti, bo organiziran v skladu s pravili službe v Slovenski vojski, so sporočili po današnji seji vlade. Zemljarič je bil dolgoletni in razvpiti partijski in politični funkcionar v času bivše države in tudi šef zloglasne udbe - slovenske službe državne varnosti. Veljal je tudi za enega izmed najvplivnejših ljudi iz ozadja v zdravstvu.

Kot so navedli na vladi, je predlog, da se za preminulega Janeza Zemljariča organizira pogreb z vojaškimi častmi vložil Marjan Šiftar, nekdanji šef kabineta prvega predsednika države Milana Kučana in nekdanji veleposlanik v Makedoniji, ki vodi Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija, z drugimi pobudniki, članicami in člani Izvršnega sveta SRS v obdobju med leti 1980 in 1984.

V obrazložitvi je zapisal: Janez Zemljarič je bil nekdanji predsednik Izvršnega sveta SRS (1980-1984), ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge.

janez-zemljarič vlada-rs vojaški-pogreb marjan-šiftar