vestnik

Ženske povabijo tudi trikrat, a ne pridejo

A. Nana Rituper Rodež, 14. 6. 2020
Nataša Juhnov
Ženskam vabilo h ginekologu za odvzem brisa pošljejo tudi trikrat, a se ne odzovejo vedno.
Aktualno

Ženske, ki redno hodijo na ginekološke preglede in na odvzem brisa ter so bile cepljene proti HPV pred prvo okužbo, si lahko za 70 do 90 odstotkov zmanjšajo možnost, da bi zbolele za rakom na materničnem vratu. Medtem ko je precepljenost Pomurk visoka, pa je povsem drugače, ko je potrebno h ginekologu. Med osmimi slovenskimi občinami z najmanjšo pregledanostjo je kar šest prekmurskih.

ginekologija, ginekolog, rak-na-materničnem-vratu
Nataša Juhnov
V zadnjih letih v Sloveniji za rakom na materničnem vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40 do 50.

Slovenija se lahko pohvali z najmanjšo stopnjo obolevnosti za rakom na materničnem vratu v Evropi, k čemur pomembno prispevata presejalni program Zora in precepeljenost deklic proti človeškim papiloma virusom (HPV), ki raka povzročajo. Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi pri nas se vsaj polovica spolno aktivnih okuži s HPV. Ti virusi lahko povzročajo tudi druge vrste raka, na spolovilih, zadnjiku in ustnem delu žrela, ter genitalne bradavice. Najboljša zaščita pred okužbo s HPV je cepljenje, cepiva pa so, trdijo strokovnjaki, varna in učinkovita.

Precepljenost proti okužbam s HPV v zadnjih treh letih v Sloveniji narašča in se je v zadnjem letu povečala za 10 odstotkov na 59,3 odstotka, medtem ko je bila leto prej 49,5-odstotna. Najvišja je bila v koroški regiji, 86,9-odstotna, sledi pomurska regija z 79,3 odstotka, najnižja pa je v ljubljanski regiji, kjer je bila cepljena komaj vsaka druga deklica. 

ginekologija, ginekolog, rak-na-materničnem-vratu
Nataša Juhnov
Med osmimi slovenskimi občinami z najmanjšo pregledanostjo je kar šest prekmurskih.

Če se redno ne udeležujejo…

Rak na materničnem vratu se lahko pravočasno prepozna z rednimi pregledi. Priporočljivo je, da se ženske med 20. in 64. letom udeležijo presejalnega pregleda pri osebnem ginekologu vsaka tri leta. V Sloveniji imamo organiziran državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu, program Zora, že od leta 2003, na katerem se odvzame bris materničnega vratu. Če v registru programa Zora pri posamezni ženski štiri leta ni izvida brisa, ji z Onkološkega inštituta Ljubljana pošljejo vabila.

Najnižja pregledanost žensk pri ginekologu po pomurskih občinah

(v odstotkih)

Hodoš 52

Kuzma 55,7

Dobrovnik 60,4

Gornji Petrovci 60,4

Lendava  60,9

Rogašovci 61,4

 Vir: Baza državnega programa Zora

Opozarjajo, da se na pregled odzove premalo žensk med 50. in 64. letom, med bolnicami pa je največ prav žensk, starejših od 50 let, ki se niso redno udeleževale tega programa. Pri ženskah, ki ne hodijo redno na preglede, pogosteje odkrijejo razširjeno ali razsejano obliko raka, pri kateri je možnost slabšega izida bolezni večja. Če se odkrije v predrakavem stanju ali začetnem stadiju, je rak z že preprostim posegom dobro ozdravljiv, pojasnjujejo v programu Zora. 

Pregledanost v Pomurju

Pregledanost žensk, starih od 20 do 64 let, v triletnem obdobju 2016–2019 s stalnim bivališčem v slovenskih občinah je povprečno 70-odstotna. Med najmanj odzivnimi so ženske v zdravstveni, to je pomurski, regiji Murska Sobota, kjer se je pregledanost v zadnjih letih celo zmanjšala in je najmanjša v Sloveniji. Posebej izstopata območji upravnih enot Lendava in Murska Sobota, saj sta med prvimi tremi najslabšimi. Med osmimi slovenskimi občinami z najmanjšo pregledanostjo je kar šest prekmurskih. Na desnem bregu Mure je pregledanost in odzivnost veliko boljša, marsikje se približuje 70 odstotkom ali jih celo presega.

d6c0b5f5382000a235cb745e5facfb5e
Majda Horvat
Olga Požgai Horvat: Po tem ko imamo v ZD Lendava pet stalnega ginekologa, se je trend pregledanosti izrazito izboljšal. Foto: Majda Horvat

Lendava: Nekaj časa brez ginekologa

Olga Požgai Horvat, direktorica ZD Lendava, vidi razloge v slabši pregledanosti žensk z območja Lendave v tem, da v minulem obdobju krajši čas niso imeli rednega ginekologa. Odkar imajo stalno ginekologinjo, ki deluje vse dni tednu, se število pregledanih povečuje. V letu 2019 je bilo pregledanih 864 žensk, medtem ko jih je bilo v prejšnjih dveh letih okoli 630. Če se ženske ne odzovejo, pa jim vabilo pošljemo tudi trikrat.«

Ludvik Orban
Nataša Juhnov
Ludvik Orban: Potrebno bo narediti več za promocijo preventive.

Hodoš: Večji odstotek starejših žensk

Ludviku Orbanu, županu Hodoša, ene najmanjših občin in občine, kjer je pregledanost žensk najmanjša, se zdijo podatki skrb vzbujajoči. Razloge za manjšo pregledanost žensk vidi tudi v tem, da je v krajih s 360 prebivalci večji odstotek žensk, ki so starejše od 50 let. Doda še, da bo potrebno več narediti za promocijo preventive, saj se potem vabilu odzove več ljudi. 

Najvišja pregledanost žensk pri ginekologu po pomurskih občinah

(v odstotkih)

Križevci 75,4

Gornja Radgona 72,1

Sveti Jurij ob Ščavnici 72

Radenci 71,9

Ljutomer 71,6

Veržej  71,1

Vir: Baza državnega programa Zora

Večina brisov negativnih

Kako koristna je sistematična pregledanost, kažejo rezultati, saj se je po uvedbi programa Zora incidenca raka na materničnem vratu zmanjšala za polovico. »V zadnjih letih v Sloveniji za rakom na materničnem vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40 do 50 žensk, kar Slovenijo uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. Rekordno malo žensk, obolelih za rakom na materničnem vratu, je register raka RS evidentiral leta 2017, ko so odkrili 85 novih primerov.

ginekologija, ginekolog, rak-na-materničnem-vratu
Nataša Juhnov
Večina presejalnih brisov materničnega vratu ima negativen izvid.

Večina presejalnih brisov materničnega vratu ima negativen izvid, v letu 2019 je bilo negativnih 95 odstotkov brisov. Pet odstotkov jih je bilo patoloških, te pa delijo v dve skupini, na tiste, kjer je smiselno počakati in bris ponoviti čez pol leta, saj lahko spremembe spontano izzvenijo, in na tiste, kjer je potreben takojšnji dodatni diagnostični poseg. Hude spremembe, ki zahtevajo takojšnjo histološko diagnostiko, so zelo redke, v minulem letu so bile ugotovljene le pri kakšnem odstotku žensk, ki so jim odvzeli bris.

Igor Napast
S cepljenjem proti HPV se lahko preprečijo novi primeri raka materničnega vratu. Slika je simbolna.
ginekologija pomurje hpv